Last news in Fakti

30 Юни, 2006 00:00 646 0

Планът на София потъна в спорове между граждани и архитекти

  • според-
  • които-
  • устройствен-
  • планът-
  • плана-
  • предвижда-
  • приет-
  • терзиев-
  • устройствен план
Общият устройствен план (ОУП) на София за пореден път стана обект на разпалени кавги между архитекти и граждански организации. Епизод от сблъсъка се разигра вчера, след като Съюзът на архитектите (САБ) оповести, че одобрява градоустройствения план и настоява законът за прилагането му да бъде приет възможно по-скоро. Тази позиция се споделя и от Камарата на архитектите. Граждански сдружения обаче се опасяват, че с приемането на плана ще се легализират незаконните строежи.

"Ако планът беше приет преди 2-3 години, когато се изготви, щяхме да си спестим стотици частични изменения на подробните устройствени планове. Точно те разрешиха строителството в зелените площи и междублоковите пространства", защити плана Пиер Терзиев, шеф на дирекция "Общ устройствен план" в Столичната община.

Според становището на САБ планът ще стимулира развитието на квартали, които досега са били пренебрегвани от инвеститорите. Той предвижда система от 4-5 периферни центъра, за да не се струпва всичко в средата на града. Зам.-председателят на съюза арх. Тодор Булев даде пример с построения в кв. "Младост" Бизнес парк, който е елемент на такъв районен център.

За да оспори съмненията за узаконяване на строежи, Терзиев обясни, че планът предвижда актуализиране на всички подробни устройствени планове и частични решения, които му противоречат. Такива били няколко хиляди. Отговорност за построените вече сгради ще трябва да поеме този, който ги е разрешил, а съдбата им е в ръцете на изпълнителната власт, каза Терзиев. Според Булев също е нереалистично да се събори всичко и да се прави урбанистична революция. Параметрите, заложени в плана, не позволяват строителството, което наблюдаваме в "Лозенец" или "Драгалевци", каза той.

Не всички архитекти обаче подкрепят становището на съюза. Някои от тях се присъединиха към гражданските сдружения, които бойкотират плана. Според тях документът не е бил подложен на обществено обсъждане преди одобрението от Министерския съвет. Освен това е разработен за 1.3 млн. души население, докато сега в София живеели много повече хора.

Без национална стратегия за устойчиво развитие е абсурдно да се приема устройствен план, каза Пенчо Пенчев, председател на "Институт за устойчиво развитие". Пропуск според експерта е, че не са предвидени природните бедствия и промените в климата, нищо не било отбелязано и в областта на енергийната политика. Няма яснота и какво ще се случи с панелните жилища, след като изтече срокът за експлоатацията им, каза Пенчев.

Новият устройствен план предвижда плътността на застрояване в "Младост 2" да се увеличи от 20 на 40% и да бъдат урбанизирани зелените площи край околовръстната дъга, твърди председателят на Гражданския общински съвет Димитър Димитров. Той подозира, че там са си купили терени хора, които сега имат интерес планът да бъде приет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА