22 Август, 2006 00:00 712 0

"Златен лъв" за арх. Ричард Роджърс

  • роджърс-
  • венеция-
  • биенале-
  • във венеция
Журито на Десетото архитектурно биенале във Венеция присъди почетен "Златен лъв" на английския архитект Ричард Роджърс. Сред най-известните творби на британския архитект са Куполът на хилядолетието в Лондон, Европейският съд по правата на човека в Страсбург, сградата на Lloyd''s в Лондон и новият терминал на мадридското летище "Барахас". Центърът "Помпиду" в Париж също е дело на сър Роджърс съвместно с италианеца Ренцо Пиано.

Ричард Роджърс е бил директор на галерията Тейт от 1981 до 1987 г. и се смята за основател на неокласическата вълна в британската архитектура през 80-те.През тази година името на носителя на почетната награда беше обявено доста време преди самото откриване. Смята се, че този път наградата за цялостни заслуги се връчва по-рано от обичайното, за да не се "изгуби" на фона на останалите награди, които се очакват - за най-добра експозиция, най-добър национален павилион и най-добър проект.

Архитектурното биенале заедно с предстоящата международна архитектурна изложба, която тази година ще е на тема "Градовете: Архитектура и общество", ще бъде открито на 10 септември и ще продължи до 19 ноември. Архитектурната секция на Венецианското биенале е основана през 1980 г. Оттогава се е утвърдила като място, от което тръгва световният архитектурен авангард. Във Венеция са били награждавани Норман Фостър, Заха Хадид, Рем Куулхас и Жан Нувел. Но в момента всеобщото мнение е, че през последните години главните действащи лица са се сменили: те са не архитектите, а инвеститорите. За да гарантират реализиране на проектите си, архитектите се съобразяват с техния вкус и изисквания и творческите решения далеч не са толкова смели.Наградата се явява и като "подгрявка" за 63-ият филмов фестивал във Венеция, който започва на 30 август, ще продължи до 9 септември и ще бъде открит с филма на Браян де Палма "Черната Далия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА