Last news in Fakti

29 Август, 2006 00:00 627 0

Пловдив заменя 60 дка срещу 16 милиона лева инвестиции

  • трябва-
  • общината-
  • собственост-
  • конкурса-
  • съвет-
  • декара-
  • пловдив-
  • условията-
  • общинския-
  • инфраструктура-
  • според-
  • право-
  • общинския съвет
Конкурс за продажбата на 10 урегулирани поземлени имота и други 14 с безсрочно право на строеж ще обяви пловдивската администрация, след като общинският съвет одобри условията, съобщи зам.-кметът по общинската собственост Петко Атанасов. Общата площ на парцелите е близо 60 декара. Те са оценени на 16 427 350 лева. Това е и началната конкурсна цена, която съветниците вече приеха.

Процедурата за провеждането на конкурса е сложна, тъй като за първи път от продажба на общинска собственост в бюджета на града няма да влезе нито лев, обясни Петко Атанасов. Той е и председател на комисията, която трябва да подготви условията. Подобна сделка крие повече рискове и за това общината трябва да изпипа условията, за да защити интересите си.

Обявените за продажба общо 24 парцела се намират в изключително атрактивна зона в западната част на Пловдив, затворена между булевардите "Копривщица", "Свобода" и "Пещерско шосе". Доскоро тук бе базиран парашутният полк. Земята бе собственост на министерството на отбраната, но след продължителна процедура бе деактувана от държавна в частна общинска.

Според одобрения устройствен план на квартал Отдих и култура в тази част трябва да се изгради жилищен комплекс. Необходими за това са около 85 милиона лева, които общината не може да отдели, обясни кметът Иван Чомаков. Затова прехвърлянето на право на собственост и учредяването на безсрочно право на строеж срещу изграждане на инфраструктура е най-добрият вариант за общината, смята градоначалникът.

Бъдещият собственик, който спечели конкурса, ще трябва в 3-месечен срок от обявяване на резултатите да представи инвестиционен проект. Той е длъжен да изгради близо 20 километра улична мрежа, 17 км тротоари, да озелени почти 18 декара и да прокара водопроводи и канализация, да направи трафопостове и улично осветление. След това в срок не по-дълъг от 3 години ще трябва да предаде напълно изградената инфраструктура и озеленяването на района. До участие в конкурса ще бъдат допуснати само фирми, регистрирани преди най-малко 5 години и построили не по-малко от 50 000 кв.м площ с жилищно и обществено предназначение. Вероятно ще се постави и условието кандидатите да са регистрирани в Пловдив или областта.

Приемането на условията за конкурса няма да мине без сътресения заради декларираното неодобрение на бартера от политическите групи в общинския съвет, коментираха пред "Монитор" съветници. Налагането на условия като срок за регистрация на фирмите и седалище създава усещането за предварително известен печеливш, смятат в групата на БСП. Според съветника от ДСБ Божидар Здравков по-добрият вариант е бил да се продадат отделните парцели на търг, а със средствата от тях общината да направи инфраструктурата. Изграждането на жилищен комплекс тук е недалновидно, категорична е съветничката от левицата арх. Антоанета Топалова. Според нея теренът е по-подходящ за строителство на детски градини, спортни обекти, многофункционална зала, каквато Пловдив няма.

След като има решение на общинския съвет за замяна на земя срещу инфраструктура, сме длъжни да го изпълним и да обявим конкурса, коментираха от дирекцията за управление на общинската собственост.


Нови 300 декара получиха градоустройствен статут

С решение на правителството още 300 декара земеделски земи са включени в строителните граници на Пловдив, информира членът на Експертния съвет за устройство на територията арх. Михаил Богданов. Те са в кв. Паисий Хилендарски ¬ около новата сграда на Пловдивския университет, северно от шосето за Пазарджик.Общо 79 хектара са частните ниви в тази част на квартала. Част от тях вече са с променен статут и върху тях са изградени магазинът от веригата "Домко" и техномаркетът "Европа". На новите в строителните граници земи се предвижда строителство на жилищни сгради до 5 етажа, детска градина и детски ясли, богато озеленяване.Миналия петък приключи срокът за обявяване на новия регулационен план на квартал Паисий Хилендарски, допълниха от общината. Предстои той да бъде внесен за одобрение в общинския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА