Last news in Fakti

4 Октомври, 2006 00:00 622 0

Мащабите по Черноморието

  • комплекс-
  • около-
  • предвижда-
  • каварна-
  • ваканционни-
  • селище-
  • проекта-
  • комплекси-
  • услуги-
  • млн евро
След модата на мегаломанските хотели и хотелски комплекси, инвеститорите по Черноморието се юрнаха към мащабните затворени ваканционни комплекси. Повечето от обектите се разполагат на площ от 30 до 100 дка. Комплексите имат собствена инфраструктура, зони за развлечение, търговски центрове, басейни, нощни заведения, ресторанти, медицински и др. услуги. Тенденцията трайно се налага и по цялото крайбрежие вече са в ход няколко десетки такива проекта.

Повечето от апартаментите се разполагат в дву- или триетажни вили или в апартаментни сгради. Броят на апартаментите в тях тръгва от 200-300 и в някои минава 1000. Тенденцията на този тип строителство се наблюдава от около година и половина. Според посредниците в търговията с недвижима собственост обяснение може да се търси в пренасочването на търсенето. Купувачите на ваканционни имоти все повече се ориентират към по-качествено изпълнени обекти със собствена инфраструктура и загърбват пренаселените и гъсто застроени курортни зони.

Основен интерес към новия тип строителство проявяват хора от северните държави - датчани и холандци, но също така и доста руснаци. Те търсят имот в селище с определен тип среда и услуги и на практика не се налага да излизат извън него по време на почти целия си престой. Цените на имотите в този тип комплекси са конкурентни на тези в апартаментните сгради на добри места в курортите - от 860 до около 1400 евро за кв. м. Едни от основните предимства са предлаганите услуги по поддръжка, както и по-лесното им отдаване под наем и съответно по-високата възвръщаемост на инвестицията, коментират брокери на недвижима собственост.

Като един от най-големите проекти по Южното Черноморие се очертава ваканционният комплекс "Санта Марина" край Созопол. Ваканционен комплекс "Емералд" с над 800 жилища се изгражда върху 56 дка край Равда. Друг мащабен комплекс е разположеният край село Лозенец "Оазис", който предвижда изграждане на над 300 ваканционни апартамента.

Няколко големи проекта вече са в ход и по Северното Черноморие. На мястото на къмпинг "Луна" край Обзор ще се обособи комплекс "Луна бей ризорт", който ще се разположи на около 20 дка. В същата зона се предвижда да има и ваканционно селище с над 550 апартамента. Плановете са то да бъде разположено на площ от около 35 дка.

Каварна също не беше подмината от инвеститорите. Наскоро фондът за инвестиции в недвижими имоти "Бългериън ленд дивелъпмънт" обяви, че ще изгражда ваканционно селище в Каварна. Върху терен от 85 дка се предвижда да бъдат изградени вили, апартаменти и хотел. Очаква се проектирането и изпълнението на проекта да стартират през пролетта на следващата година. Плановете са в изграждането на комплекса да бъдат вложени 40 млн. евро. Общият размер на инвестицията заедно с покупката на терена ще надхвърли 43 млн. евро. Извън този проект община Каварна вече е одобрила инвестиционните проекти на десетина български и чуждестранни инвеститори. Според кмета Цонко Цонев общият им размер на тези инвестиции е 350 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА