Last news in Fakti

17 Октомври, 2006 00:00 1 257 0

Тайно, по-тайно, най-тайно, публичен търг за земи в Своге

  • общината-
  • търга-
  • своге-
  • атанасов-
  • затова-
  • преди-
  • наддаването-
  • фирми-
  • седмица-
  • мъжете-
  • няколко-
  • телефона-
  • начин-
  • сградата-
  • кметът-
  • всички-
  • въпрос-
  • колко-
  • земите-
  • емил атанасов-
  • най бързия начин
На 10 октомври след публикувано съобщение в пресата община Своге трябваше да продаде на търг с явно наддаване 18.7 хил. декара гори и земи от общинския горски фонд. Едно от условията беше, че всички 251 имота се продават накуп. Началната тръжна цена беше 4.7 млн. лв., а стъпката на наддаване - 142 хил. лв. Екип на "Дневник" реши да присъства на търга заради рядко срещаната предварително обявена публичност, когато става въпрос за продажба на земи, за да съобщи как е протекъл, кой е спечелил и какви са намерения му. Реалността обаче се оказа съвсем друга. Вече седмица след провеждането на търга няма сила, която да накара общинската администрация в Своге да каже кой е купувачът, в конкуренция с колко други фирми е спечелил, за каква сума и какво смята да прави със земите.

В самия ден на наддаването - миналия вторник, кметът на общината Емил Атанасов се оказа в командировка, затова се обърнахме за подробности към заместника му Данчо Христов. Той най-учтиво ни отпрати да си ходим с обяснението, че общината не споделя практиката на търговете да присъстват лица, които нямат пряко отношение. Наложи се да чакаме пред заседателната зала на общината и да гадаем кои са участниците. Служител на общината разказа минути преди търга, че


"предприемачи" купуват земите, за да ги заменят край Черноморието

Мъжът обясни, че това е част от политиката на Министерството на земеделието, което по този начин опазва горския фонд от изсичане и застрояване. Той разполагаше с пълната документация за търга, но не пожела да я покаже. Единственото, което научихме от него, беше, че в търга ще участват пет фирми.

Наддаването беше обявено за 12.00 ч. Преди да влезем в сградата на общината в очакване да се появят участниците, забелязахме паркирало отпред БМВ с варненска регистрация. Около него стояха четирима едри мъже и млада жена на около 25 години. Момчетата останаха пред общината, а момичето влезе в сградата. Тя имаше два мобилни телефона и беше в постоянен контакт с мъжете отвън. Малко преди началото на "явния" търг чакащите се увеличихме с още трима. Поотделно пристигнаха две елегантно облечени дами и мъж с куфарче. Други заинтересувани не се появиха.

На въпрос към момичето от варненската група след колко време ще започне наддаването тя ни погледна учудено и ни отговори с въпрос: "Ама и вие ли ще наддавате?" Отговорихме утвърдително - съобразно създалата се конспиративна ситуация не разкрихме, че сме журналисти. Младата жена след секунди изпрати sms на чакащите пред сградата яки момчета. През прозореца видяхме как сред тях настана смут.

След което двама от едрите мъже влязоха и се насочиха към нас. Единият попита: "Вие ли сте за търга?" Отговорихме с "да" и от негова страна последва


оферта за 5 хил. лв. да се откажем и да се "разкараме"

по най-бързия начин от общината. Обградиха ни и ни приканиха да излезем навън. Влезли "в роля", казахме, че трябва да се обадим на шефовете си, защото 5 хил. лв. на фона на сделка за 5 милиона не звучи приемливо. Предложението бързо се покачи на 10 хил. лв. с предоставени няколко минути за размисъл.

Мъжете се оказаха словоохотливи. По думите им служителите на общината са купени и търгът е с предизвестен край. Убеждаваха ни, че другите кандидати също са техни хора и че единствено ще си създадем излишни проблеми, ако се намесим. Не оставяха съмнение, че каквото и да се случи, те ще са новите собственици на земите. Действието се разви пред служители на общината. Някои от тях бяха близо и чуха разговора ни, но не реагираха. Опитахме се да разберем името на компанията, която представляват. Не стана, затова решихме да си тръгнем по най-бързия начин, преди да са усетили, че ги заблуждаваме. Мъжете от БМВ-то държаха да ни съпроводят до измислената среща с "нашия шеф", но ги убедихме, че не искал да го виждат в града. Отказаха се да вървят след нас, но забелязахме, че ни следи друг, когото досега не бяхме видели. След няколко преки и той се отказа. Вече в колата, на сигурно място, проведохме няколко разговора с тях по телефона, който ни дадоха, и окончателната им оферта беше 8 хил. лв. Мъжете държаха да знаем, че шефът им е сериозен човек и че


не знаем с кого си имаме работа

за да се пазарим. С това "сделката" приключи, но цяла седмица усилията ни да разберем с кого наистина сме си имали работа удрят на камък. Зам.-кметът Данчо Христов, който беше председател на тръжната комисия, заяви по телефона час след края на търга, че вече не си спомня името на спечелилата фирма, и помоли да престанем да го безпокоим. Съобщихме му, че ни е предлаган подкуп, но той отрече служители на общината да са вземали такъв. По думите му търгът е проведен съобразно закона и не може да става дума за предварителни уговорки.

Служителите от община Своге също отказваха да разговорят с репортери. Никой не пожела да съобщи дори и неофициално колко фирми са участвали, за каква сума е спечелено наддаването и коя е избраната компания. Вестникът зададе тези въпроси над десет пъти от миналата седмица до вчера и отново не получи отговор. Разбрахме, че кметът Емил Атанасов е забранил на подчинените си да разговарят с когото и да било на тази тема.

Атанасов беше избран на поста през януари тази година. Той е сочен за дясната ръка на доскорошния кмет, а сега управител на София-област от квотата на ДПС Емил Иванов.

Цеката, както наричат Атанасов в Своге, заедно с областния управител и техни близки имат над 30 фирми, през които минават всички бюджетни средства на общината. По тази причина Своге беше наречен в пресата "първа частна община".


Емил Атанасов, кмет на Своге: Не ме занимавайте с тези работи


Г-н Атанасов, искам да ви попитам за търга за продажба на общински гори през миналата седмица?
- Не ме занимавайте с тези работи. Виждате, че имам друго посещение.


Затова изчаках да свърши посещението на премиера.
- Отделно, че не ми хареса начинът, по който търсите, намирате и отразявате всички неща.


Вестникът все още нищо не е написал за търга.
- То няма нищо за отразяване.


Затова ви задавам въпроси, за да стане ясно дали има нещо за отразяване.
- Има срокове, още текат процедури. Не можем нищо да кажем.


Коя е фирмата, която е спечелила?
- Нищо не коментираме. Благодаря ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА