Last news in Fakti

18 Октомври, 2006 00:00 1 260 0

Керемиди от пясък и отпадъци показват на “Стройко” в НДК

  • пластмаса-
  • фирма-
  • които-
  • големите-
  • класическите-
  • керемидите-
  • произведени-
  • пясък-
  • керемиди
Керемиди, произведени от пясък и отпадъчна пластмаса, показват от днес на специализираното изложение "Стройко" в НДК в София. То се открива днес и продължава до 24 октомври.

Керемидите от пясък и пластмаса се представят за първи път у нас. Производството им е започнало в завода на фирма "Стройком-2001" в Дулово, Силистренско. Досега те са били произвеждани само в САЩ и Русия.

Технологията, която използваме, е американска и е въведена в Щатите, за да се даде възможност да се използват големите количества полимерни отпадъци, които е трябвало да се рециклират, обясни Йорданка Йорданова, търговски представител на фирмата. Керемидите могат да са правят и от новопроизведена пластмаса, но тогава продуктът се оскъпява и не се дава възможност за намаляване замърсяването на околната среда. Ние изкупуваме пластмасови отпадъци, които след смилане влагаме в нашето производство, добави тя.

Дуловските керемиди са с размерите на класическите и десетина от тях покриват един квадратен метър. Един брой от изделието струва 1,55 лв., което е не много по-скъпо от класическите керемиди. Няколко са предимствата на циглите, произведени от пясък и отпадъчна пластмаса. Те са по-леки от керамичните, не са чупливи при транспортиране и монтаж, имат по-висока устойчивост на замръзване и издържат тежест до 150 кг. Якостта на керемидите се постига без използването на синтетични смоли, твърдят от фирма "Стройком-2001".

Друга новост, която се представя от днес на "Стройко", са системите за отводняване на фирма АСО group, която представя продукти, произведени главно в Германия. Душ каналите за линейно отводняване, разработени по системата АCO Passavant Showerdrain позволяват постигането на абсолютно гладка повърхност на банята и безпроблемно изтичане на водата. Една от разработките на немската фирма за кухи бордюри, наречена ACO Drain, които играят роля на отводнителен канал, наскоро е получила във Великобритания наградата на кралицата за иновации. Едно от големите й предимства е, че се избягва използването на класическите капаци на каналите, които у нас много често се крадат. Според Атанас Александров от "АКО България груп" подобна система може да бъде изградена за първи път у нас на една от големите улици във Варна. Пуснали сме оферта и чакаме одобрение от общината, каза той.

В 27-ото издание на "Стройко 2000" в НДК участват около 700 фирми, съобщиха организаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА