Last news in Fakti

27 Октомври, 2006 00:00 704 0

Новите офиси - извън центъра заради скъпите терени

  • терени-
  • софия-
  • застрояване-
  • части-
  • обаче-
  • земята-
  • централните-
  • търговски-
  • парцели-
  • сгради-
  • терен-
  • града-
  • тъй като-
  • централните части
Причината за тези високи нива са ограниченото предлагане на подходящи като площ и разположение терени за строителство и насрещното голямо търсене. Парцели в тази част на София се търсят основно за застрояване на офиси, бизнес сгради, търговски центрове и шопинг молове. Като се имат предвид тези фактори, нашите предвиждания за следващите години са, че тези ценови нива не само ще останат високи, но в рамките на идеалния център дори ще се повишат. Ефектът от високите цени е, че някои от клиентите или се отказват временно от покупка на терен и изчакват раздвижване на пазара, или се пренасочват към покрайнините на града.


В центъра

В централните части на София вече е трудно да се намери терен за изграждане на шопинг молове и по-малки търговски центрове. Многото конкуриращи се инвеститори допълнително вдигат цената на земята, тъй като местоположението е един от ключовите фактори за успеха на подобен проект, а централните части на града са изключително подходящи в това отношение.

В София обаче големите терени с добра комуникация, близо до центъра или до квартали с платежоспособно население, се броят на пръсти. Изключително атрактивни за инвеститорите са парцелите в старата част на София, т.нар. еврейска част под бул. Дондуков. Там има голям брой стари къщи, чиито терени може да се използват за застрояване. Те обаче са с ограничена квадратура - средно по 500 кв. метра. В тази част на града се търсят основно терени за жилищни кооперации и за офис сгради за оперативен бизнес - предимно от български фирми. Улиците като Веслец, Екзарх Йосиф, Кирил и Методий, Сердика в централната част на столицата, както и районът около Руски паметник, дават възможност за закупуване на няколко съседни къщи и обединяването им в един парцел. Подобна практика имат клиенти, които планират да изградят заведение. Този район не е подходящ за офис и търговски сгради, тъй като не е разрешено високо застрояване.


Търсените локации

Въпреки високите цени чуждестранните компании категорично се насочват към големи терени в централните части на София. Една от най-атрактивните локации в това отношение е бул. Тодор Александров, където наскоро беше осъществена сделка за покупка на голям терен за 5 900 000 EUR. Не е за пренебрегване обаче фактът, че закупуването на лицеви парцели на булеварда е трудно, тъй като голяма част от земята там е общинска собственост. Втората най-търсена локация в близост до центъра на столицата е бул. България, където вече почти няма предлагане на лицеви парцели. Свободните терени започват от втора линия, а ценовите им нива са около 400-500 EUR на кв. м.


Нови зони

През последните месеци раздвижване се наблюдава на бул. Европа. Направлението, което не е в централен район на София, предполага наличие на големи свободни площи за застрояване. Това, както и относително ниските цени на земята го правят интересно за инвеститорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА