Last news in Fakti

1 Ноември, 2006 00:00 593 0

Треска за парцели край "Тракия"

  • бургас-
  • сделки-
  • очаква-
  • морския-
  • изхода-
  • морския град
Треска за продажба на парцели обхвана собствениците на земи край новопостроената магистрална отсечка от Бургас до Карнобат, установи проверка на "Сега". С табели "продава се" са осеяни почти всички ниви още от изхода на морския град.

35.2-километровият магистрален участък от "Тракия" беше пуснат в експлоатация в началото на октомври. До средата на следващия месец се очаква да стане ясно и на коя фирма ще бъде дадена поддръжката на трасето, съобщиха от областното пътно управление в Бургас. Посредници в търговията с недвижими имоти коментират, че раздвижването на продажбите се усетило още при започването на изграждането на аутобана. "Преди строежа цените на нивите се движеха около 30-35 евро за кв. м, докато сега сделки се сключват на двойно по-високи цени", заяви регионалният директор на "Адрес недвижими имоти" за Бургас Ангелина Иванова. По думите й, след построяването на магистралата част от собствениците дори завишили исканията си до 100 евро за кв. м земя.

"Сделки се сключват на цени между 10 и 50 евро за кв. м. И това са основно терени, които се намират на изхода на Бургас. Колкото по-отдалечени са земите от града, толкова по-ниска е цената им", коментира регионалният мениджър на "Явлена" в морския град Стефка Томова. Тя уточни, че сделки за земите в посока към Карнобат няма, тъй като се очаква терените да се стопанисват от бъдещия концесионер. Това обаче надали ще се случи, докато сагата с концесионната сделка за "Тракия" не приключи.

"Повечето от терените по протежение на магистралната отсечка са земеделски. Очаква се след промяна на статута им, там да се построят главно бензиностанции и да се обособят промишлени зони", твърди Ангелина Иванова. Според Стефка Томова на изхода на морския град е по-вероятно да се разположат автомобилни салони. Нормално е инвестиционният интерес да се пренасочва към регионите с развита инфраструктура, особено когато става въпрос за бизнес имоти, коментират консултантите по недвижима собственост. Част от тях обаче все пак не забравят да уточнят, че магистралата е трасе с по-специален статут и режим. И когато се разрешава застрояване на определени обекти, критериите към инвеститорите са по-високи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА