Last news in Fakti

19 Декември, 2006 00:00 757 2

Инвестират 40 милиона евро в строителството на Mall Plovdiv

  • комплекс-
  • сградата-
  • фирма-
  • петков-
  • комплекса-
  • върху-
  • plovdiv-
  • international-
  • mall plovdiv-
  • разгърната застроена площ-
  • cinema city international-
  • предприемач димитър язов-
  • строителния предприемач димитър-
  • бъде завършен през
Над 40 милиона евро ще струва изграждането на търговско-развлекателния комплекс Mall Plovdiv, който трябва да бъде завършен през есента на 2008 г. Финансирането осигуряват унгарската ОТП и "Банка ДСК". С бетониране на послание от инвеститорите към поколенията, което ще бъде поставено в основаната на сградата, вчера бе даден стартът на строителството.

Mall Plovdiv се строи върху терен от 17 декара на кръстовището на бул. "Свобода" и ул."Перущица", до мемориалния комплекс Братска могила. Парцелът бе купен от общината от строителния предприемач Димитър Язов. По-късно той привлече за съдружници израелските компании Aviv Group и Cinema City International, които вече реализираха открития през юни т.г. "Mall of Sofia". Бъдещият мол в Пловдив ще е с около 45 000 кв. м. разгърната застроена площ. Сградата ще има три надземни и едно подземно ниво.

Над 100 ще са търговските обекти в комплекса, обясни Петър Дудоленски, който е изпълнителен директор на регистрирана от Aviv Group и Cinema City International у нас фирма Real Estate Services Bulgaria.

Амбицията е пловдивският комплекс да е по-модерен и атрактивен от столичния. Идейният проект е на екипа, работил върху софийския МОЛ. Проектанти от българска страна са архитектурното бюро "Студио 17.5" и пловдивският архитект Георги Шопов.

На партера в бъдещия търговско-развлекателен комплекс ще се намират супермаркет с площ от 2 200 кв.м., кафене, аптека, банкови офиси, офиси на мобилни оператори, магазини за модни аксесоари и предлагащи различни услуги ателиета. Магазините за дрехи ще доминират на първия етаж над партера. Тук ще е и най-големият магазин за бяла и черна техника, чиято площ е 1 300 кв.м. Ресторантите, мултиплексът с 11 кинозали, книжарници, щандове за аудио и видео продукти ще са на втория етаж. Комплексът ще разполага с 700 паркоместа в подземното ниво и на откритите пространства.

Близо половината от търговските площи вече са дадени под наем, обясниха инвеститорите. Изключителен посредник при отдаването под наем на магазините в комплекса е Colliers International.

Символичното начало на строителството на Mall Plovdiv вчера даде министърът на вътрешните работи Румен Петков, който бе в Града на тепетата по друг повод. Той бетонира капсулата с послание към поколенията под зоркия поглед на строителния предприемач Димитър Язов и на областния управител Тодор Петков, който преди да влезе в администрацията управляваше собствена строителна фирма. След това Тодор Петков и Петър Дудоленски направиха и първата копка.


“Сифер” ООД вече изгражда подобен магазин под тепетата
100 000 кв. м. разгърната застроена площ ще оформи молът на българо-италианската фирма "Сифер". Съдружник в дружеството е "Сиенит холдинг", който е основен изпълнител на проекта. Бъдещият комплекс се строи до хипермаркета на "Метро" и трябва да бъде завършен през 2008 г.

45 000 кв.м. ще е чистата търговска площ в комплекса. Останалото са паркинги, складове, общи части. Сградата е шест-етажна, от които първите два ще са само търговски, третият - с ресторант, заведения за хранене и развлекателна част. Последните три етажа ще са за автомобилите - два от тях са пълноценни, а третият всъщност е покрива на сградата, върху който ще се монтират козирки за сянка. Общо паркоместата са 1000. Преценихме, че паркинг на горните етажи е по-удобен за самите посетители, обясни единият от собствениците на "Сиенит холдинг" Валентин Кънчев. Така не се налага изграждането на скъпи вентилационни съоръжения, а използването на асансьори и ескалатори ще позволи да няма задръствания.

Пред завършване са преговорите за управление на бъдещия мол. През януари ще бъде подписан договорът, допълни Валентин Кънчев. Преговорите се водят с три международни компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.