Last news in Fakti

8 Август, 2007 00:00 766 0

Общината търси 162 млн. EUR за канализацията на София

  • савина-
  • общината-
  • ирина-
  • канализация-
  • ирина савина
Общо 162 млн. EUR ще струва изграждането на канализация във всички райони в рамките на Столичната община и укрепването на речните корита, съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Мерките са залегнали в стратегията за развитие на инфраструктурата, която ще бъде обсъдена от Столичния общински съвет идния месец.

Проект

До края на годината ще са готови проектите за канализацията на Драгалевци, Манастирски ливади-изток, Кремиковци, Яна, Горни Богров, Ботунец, Бухово, Негован, Чепинци и Световрачене, съобщи Ирина Савина. След това ще се търси изпълнител и ще се кандидатства за финансиране по линия на оперативната програма Околна среда на ЕС. По данни на общината общо 17-18 селища и квартали на София са без канализация, а още 10 - с частична мрежа. Към момента в столицата има 4000 км водопроводна и 2000 км канализационна мрежа. Според Ирина Савина амбицията на общината е до 2010 г. да има канализация в 40% от тези места, а до 2015 г. - навсякъде.

Пречистване

Общината планира да насочи и получения заем от 58.5 млн. EUR по програма ИСПА към изграждането на пет пречиствателни станции в Плана планина и Витоша. Ще бъде обновен и Рилският водопровод, което ще осигури по-чиста вода на 18% от софиянци, както и водопроводът от Драгалевци до бул. Черни връх. С част от заема ще се изградят шест колекторни съоръжения. Проблем при строителството обаче може да бъде отчуждаването на имотите, предположи Савина. Вече има 10 жалби на собственици срещу процедури по отчуждаване на терени за инфраструктурни проекти.Следващата година общината ще финансира корекциите на река Слатинска, река Владайска и река Новачица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА