Last news in Fakti

29 Януари, 2007 00:00 640 0

Купуваме нивите на Румъния

  • декар-
  • фермери-
  • съседите-
  • румънците-
  • срещу-
  • които-
  • морето-
  • много-
  • румъния-
  • търсят-
  • вили край-
  • вили край морето
Българи купуват земи в Румъния. Нашите фермери взимат нивите евтино, за да ги обработват. В същото време комшиите от северната ни съседка дават луди пари за вили край морето. За да има къде да отсядат по време на лятната си отпуска.

Нашенците купуват земята от комшиите ни почти двойно по-евтино, отколкото у нас. Много са и българите, които са мераклии да наемат земя в Румъния.

Фермерите от Добруджа масово търсят да закупят или наемат ниви в Румъния. Причината е в двойно по-ниските цени, на които върви декар чернозем у съседите. У нас плодородните земи удариха рекордните суми от 450-600 лева за декар. Отвъд граничната межда черноземът все още се търгува срещу 250-300 лева за декар.

Първи се усетиха фермерите от Добрич и Балчик, които са най-близо до плодородните ниви на съседите. Те започнаха да търсят подходящи земи още преди влизането ни в Европейския съюз, през есента на 2006 г., когато започна новата стопанска година. И сега огледът на чужди ниви от Негро вода в посока към Констанца върви с пълна пара. Дребните румънски собственици имат интерес да дават земята си под наем на български фермери заради по-високи ренти. Досега те вземаха по 15 лева на декар. Румънците вече получават по 25-30 лева на декар след жътва.

Новата тенденция обаче ударила по джоба местните земеделски асоциации на съседите. Стопаните там се съюзявали, за да вземат всяка педя земя и да не допускат чуждата конкуренция в бранша. Интерес към румънския чернозем наистина има, потвърди и председателят на Съюза на едрите фермери в Добруджа Иван Гочев. Реалните сделки обаче едва ли са факт, твърди той. Според Гочев слуховете пускат румънските фермери, за да не бъдат изместени от пазара на земя.

Наддават за вили край морето
Летни вили край морето търсят да закупят румънците у нас. Тенденцията започна през миналото лято, когато в родните курорти бе отчетен бум на туристите от северната ни съседка. Румънците се интересуват предимно от апартаменти, в който да прекарват уикендите и летните отпуски, твърдят от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Най-много били заявките за имоти в Балчик, в който се намира построеният през миналия век дворец на румънската кралица Мария. Заради съседите цените ще се покачат с 10-15% през 2007 г., прогнозират брокерите.

Най-много ще поскъпне новото строителство, в непосредствена близост до морето. Сега то се търгува срещу 800 до 1200 евро на кв. м. По-отдалечените сгради от брега се продават срещу 450-500 евро за кв. м. Къщите в стар румънски стил от 30-те години и новите вили вървят между 40 000-120 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА