Last news in Fakti

26 Февруари, 2007 00:00 544 0

Жилищата по-изгодни със заем от чужбина

  • отколкото-
  • много-
  • българия-
  • кредити-
  • българи-
  • нас освен това
Българи масово теглят кредити в чужбина, за да си купят имот в България, научи "Стандарт". Оказва се, че на родните гурбетчии им е много по-изгодно да изтеглят банков заем в Западна Европа, отколкото у нас. Освен това изплащането там е много по-лесно, защото доходите са в пъти по-високи, отколкото в България. "Кандидатствах за кредит в лондонска банка по интернет. Документите ми бяха одобрени за седмица. Изтеглих 8 хил. паунда при минимална лихва. Договорихме се да ги изплатя за 2 г., което ме устройва", обясни пловдивчанката Ивайла Стефанова, която работи на Острова от три години. Тя останала там след студентска бригада и успяла да се снабди с работна виза. В момента е назначена за офис мениджър във ферма за ягоди в покрайнините на английската столица. С изтеглените пари и с още малко събрани спестявания вече е успяла да си купи и обзаведе двустаен апартамент в Пловдив. Според минали по този път българи английските банки отпускат жилищни и потребителски кредити при два пъти по-ниска лихва, отколкото у нас. Освен това няма толкова голямо допълнително оскъпяване на заема с различни такси.

През последните години е нараснало търсенето у нас на имоти и къщи на стойност до 30 хил. евро. Купуват ги предимно англичани и нашенци, работили в чужбина, твърди собственикът на пловдивската агенция за недвижими имоти "Виста" Станислав Цветков. Според него това се дължи на факта, че потребителски или жилищен кредит до 20 хил. паунда в английска банка може да бъде отпуснат само срещу документ за самоличност и попълнен формуляр, което ги прави изключително достъпни и удобни. Много банки на Острова дават и специални кредити за покупка на жилище в България. От тях могат да се възползват както англичани, така и българи. Условието е да се ипотекира купеното у нас жилище. При високите доходи на нашите гурбетчии там не им е никак трудно да си изплатят вноските.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА