Last news in Fakti

22 Март, 2007 00:00 904 0

Вдигат ветрогенератори за 230 млн. долара край Каварна

  • бъдат-
  • малки-
  • върху-
  • трябва-
  • мегавата-
  • централи-
  • източници-
  • възобновяеми-
  • малка-
  • според-
  • възобновяеми енергийни източници
,Фирма "Геопауър" ООД ¬ София ще изгради най-големия ветроенергиен парк северното Черноморие, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев. Проектът ще бъде изпълнен за две години. В него ще бъдат инвестирани 230 млн. долара, като мощността на парка ще е над 120 мегавата.

Ветрогенераторите ще бъдат разположени в землищата на селата Поручик Чунчево, Българево, Свети Никола и Хаджи Димитър. От РИОСВ ¬ Варна са одобрили инвестиционното предложение на фирмата. Според него е предвидено монтиране на не повече от 53 ветрогенератори с номинална мощност 2 мегавата, на територия от 60 кв. км.

Експертите са категорични, че не съществува явен риск за птиците в района. За да се ограничи въздействието върху пернатите, на "Геопауър" ООД са поставени условия за използване на автоматична радарна система, гарантираща ранно откриване на ята от птици и спиране въртенето на генераторите преди прелитането им през площадката на парка. Височината на ветрогенераторите трябва да е по-малка от 150 м. Те трябва да бъдат подходящо оцветени и сигнализирани, а перките им да бъдат покрити с антирефлексна боя, за да се ограничи визуалното въздействие на съоръженията върху хората и върху птиците при лоша видимост и през нощта.

До 2020 година една пета от електроенергията, произвеждана в България, трябва да се добива от възобновяеми енергийни източници. В Народното събрание вече е внесен и се обсъжда проектозаконът за насърчаване ползването на възобновяеми енергийни източници. Според статистиката за задоволяване на битовите нужди на човечеството за един ден се изразходват 13 милиона тона въглища и 10 милиона тона нефт, от които се произвежда електроенергия.

Сега действащият Закон за енергетиката не стимулира в достатъчна степен производството на електричество от възобновяеми източници (ВЕИ). Според него, електричеството, произведено от ВЕИ, трябва да се изкупува на цени не по-малки от 80 на сто от тези за населението. Предвидено е още преференциално свързване към мрежата, както и електроразпределителните дружества да поемат разходите за проектиране на отклоненията. На практика всички тези преференции са само на книга.

Електроразпределителните дружества не спазват изискванията за преференциално свързване. Има куриозен случай, когато собственик на малка водна централа край гр. Сандански е бил принуден да изгради 80 км електропровод, за да може се свърже с националната енергийна система.

Държавните чиновници в много случаи прилагат различни стандарти при одобряването на проектите за инсталиране на мощностите за производство на екоенергия. В МОСВ искат оценка за въздействието върху околната среда за малка централа с мощност от 200 киловата, но за друга ВЕЦ, от 3-4 мегавата, имаща подземен напорен тунел от 6 км, подобна оценка не е била искана.


До юни 2008 г. пускат първите 2 малки ВЕЦ на р. Искър

Първите две централи ¬ "Лакатник" и "Свражен" трябва да са готови до юни 2008 г. В проекта на италианската "Петролвилла", която е инвеститор на проекта и общината в Своге се предвижда да бъдат изградени общо 9 малки руслови водноелектрически централи по поречието на р. Искър. В тях ще бъдат вложени общо 60 млн. евро.

Между юли 2009 и септември 2010 г. ще бъдат изградени още три ВЕЦ ¬ "Оплетня", "Левище" и "Габровница", а последните четири ¬ "Бов-юг", " Бов-север", "Церово" и "Прокопаник", ще бъдат завършени до края на 2011 г.Очакваната цена на произведената електроенергия от централите е 40 евро на мегаватчас при средна производителност 142 GWh годишно.

Изграждането на деветте малки ВЕЦ в Искърското дефиле е част от по-големия проект "Каскада Среден Искър", който предвижда разполагането на 20 малки централи по поречието на реката между София и Червен бряг.При русловите ВЕЦ няма отклоняване на води от речния поток и по този начин работата на централите не оказва негативно влияние върху водния баланс. Коритото на реката се прегражда с бент, който включва бетонен фундамент, рибен проход и монтирани над фундамента секторни затвори и клапи. Тези части са подвижни и регулират нивото на водите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА