Last news in Fakti

29 Март, 2007 00:00 750 0

За първи път собственици на земи се обявиха за Натура 2000

  • натура-
  • мрежата-
  • жалби-
  • интереси-
  • решението-
  • българия-
  • натура 2000-
  • мрежата натура 2000
С жалба до Върховния административен съд на България най-малко 24-ма собственици на земя в местността Иракли са изказали своето неодобрение и недоволство от Решение 122 на Министерски съвет от 2 март, с което земите им са извадени от европейската екологична мрежа Натура 2000, съобщиха от коалиция „За да остане природа в България“.

Решението извади от Натура 2000 почти 20% от териториите, които отговарят на критериите за включване в мрежата и обрича България на финансови и административни санкции, твърдят от коалицията.

Собствениците, подаващи жалбите, настояват за отмяна на решението поради неговата незаконосъобразност и нарушаването на техните частни интереси, включително този да развиват екологичен туризъм.

В жалбите се напомня, че поради липса на представяне на пълния обхват на мрежата Натура 2000 вече има осъдени държави в Люксембург.

Заради засягане на частните им интереси жалби до ВАС са подали и от Клуба по парашутизъм и парапланеризъм, който действа в региони, отложени от Натура 2000.

Жалби срещу правителственото решение са подали вече и от места в Родопите, които също са изключени от Натура 2000. Сред тях са собственици на земи от с. Ягодина. Районът около Триград и Ягодинската пещера също беше изваден от Натура 2000 на правителствено заседание, съобщават от екологичните организации.

Собствениците на земи ще продължават да изпращат жалби до ВАС, тъй като техните интереси са накърнени от орязването на мрежата Натура 2000. Всеки, който се чувства засегнат от намаляването на мрежата в България, ще има възможност да каже какво мисли за решението на правителството на 22 април – Деня на Земята, предвиждат от коалицията.

Коалиция „За да остане природа в България“ включва 17 природозащитни организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА