Last news in Fakti

12 Юни, 2007 00:00 2 694 0

Инвестиционен фонд купи за над 37,5 млн. лв. “Града на мечтите”

  • имоти-
  • анжел-
  • недвижими-
  • мечтите-
  • които-
  • града-
  • района-
  • терени-
  • “българия”-
  • бъдат-
  • недвижими имоти-
  • недвижими имоти “българия”
С оферта от 37 536 421 лв. Фонд за недвижими имоти “България” спечели таен търг на Агенцията за държавни вземания (АДВ) за терени с обща площ от над 72 дка в столицата, върху който преди повече от десетилетие щеше да се строи “Града на мечтите” на Алберт Анжел. Разпродажбата бе за недвижими имоти, придобити от държавата в производството по несъстоятелност на “Елитбанк” АД. Тя включваше 20 парцела в района на жк “Младост-4”. Най-малкият е с площ 1349 квадрата, а най-големият - 10 066 кв. м.

В търга взеха участие още “Топливо” АД и софийската фирма за недвижими имоти “Булдом”. Последната е декласирана, защото представената от нея оферта е била по-ниска от начална тръжна цена за имотите, определена от АДВ - 28 067 160 лв. От “Топливо” АД са предложили малко над 35,585 млн. лв. Валентин Христов, мениджър на “Витошки имоти”, един от пълномощниците на дружеството, присъствали на отварянето на офертите каза, че няма да обжалват резултатите от търга. Пазарът е динамичен и ние ще участваме и в други търгове, където може да купят изгодно терени. Акцентът в дейността ни са инвестициите в бизнес имоти, уточни той.

Нашият фонд е публично дружество, занимаващо се с инвестиции в имоти, каза Иво Петрушев, мениджър на ФНИ “България”, фирмата спечелила наддаването. Първата ни цел ще бъде закупените парцели да бъдат вкарани в регулация и след това да започне застрояването им. Надяваме се в рамките на година да успеем с тези процедури. Според устройствения план в района ще могат да се изграждат жилищни и административни сгради. Тепърва ще решаваме и в кой ценови сегмент ще бъдат жилищата, които ще градим там, уточни той.

Фонд за недвижими имоти “България” АДСИЦ има и други проекти, които реализира в района. В местността “Камбаните” фондът изгражда бизнесцентър със застроена площ над 30 000 кв. м. Дружеството притежава още терени зад него, които също ще бъдат застроявани. На столичния бул. “Г. М. Димитров” фондът строи друга бизнес сграда. Край Царево, на къмпинг “Оазис” се подготвя строителството на вилно селище.

Проектът на Анжел остана на първа копка

Почти веднага след промените, в първата половина на 90-те години, с много шум бе лансиран проектът на Алберт Анжел за "Града на мечтите". Беше направена първа копка и някои хора даже се излъгаха да си купят имоти "на зелено". Нестабилната национална валута и разпадащата се икономика бързо обезсмислиха проекта и дори работата стигна до съд. Излъгани инвеститори си търсеха потъналите в пирамидата пари.

Разследването за "Града на мечтите" започна през 1996 г. Година по-късно. Анжел лежа 11 месеца в ареста, след това бе освободен срещу 50 000 лв. гаранция. През декември 1997 г. по нареждане на следовател от сметките на Анжел бяха запорирани близо 220 000 лв., за да има какво да се върне на пострадалите от непостроения "Град на мечтите". През 2002 г. с решение на Софийския градски съд "Анжел" АД е заличен от търговските регистри.

Междувременно терените, върху които не бе построен "Града на мечтите", са били заложени в "Елитбанк". Тя по-късно фалира и имотите бяха разпродадени на вчерашния търг в АДВ.

На 2 април 2003 г. Софийският градски съд осъди Анжел на 7 г. затвор за присвояването на 5197 лв. Апелативният съд потвърди това решение. ВКС обаче върна делото за ново разглеждане от апелативния съд заради много нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА