Last news in Fakti

28 Декември, 2007 00:00 511 0

Бургас - Александруполис тръгва през август

  • проектна-
  • тръбата-
  • бъдат-
  • проекта-
  • международна проектна компания
Строителството на тръбопровода Бургас - Александруполис ще стартира през август 2008 г. Това каза гръцкият министър на развитието Христос Фолиас. Според него всички необходими процедури за реализацията на бъдещата тръба ще приключат в следващите 6-8 месеца.

Зам.-кметът на София Минко Герджиков, който ръководеше компанията по проекта, коментира за в. Пари, че това е твърде оптимистичен срок. Според него ще е нужна поне година, за да бъдат договорени количествата петрол, които ще минават през тръбата, да се сключат договорите за финансиране и да се определят изпълнителите на проекта. Необходимо е също да бъде подготвен окончателният проект на тръбопровода. Все още не е уточнено и мястото, откъдето тръбата ще влиза на българска територия, каза Герджиков.

Проектна компания

Преди седмица трите страни партньори в петролопровода - Русия, България и Гърция, подписаха в Москва споразумение за създаване на международна проектна компания, която ще управлява проекта. Тя трябва да бъде регистрирана през първите десет дни на януари 2008 г. в Холандия. Страните са се споразумели едва след това да бъдат предприети действия за приключване на преговорите с банките за финансиране на част от инвестицията на стойност между 900 млн. и 1 млрд. EUR. Предстои да бъдат сключени и договори с българската и гръцката страна за транспортните такси, които се изчисляват на около 1 USD/т за всяка държава. За избор на изпълнител на строителните работи ще бъде обявен международен търг. Предстои и осигуряване на необходимите екологични разрешителни за инсталиране на съоръженията в България и Гърция.

Споразумение

Споразумението за създаване на международна проектна компания за петролопровода Бургас - Александруполис стана факт след 14 години преговори. По план тръбата трябва да е дълга 285 км и да транспортира около 35 млн. т петрол годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА