Last news in Fakti

31 Август, 2007 00:00 699 0

Гърци инвестират над 100 млн. евро в туристически комплекс до Самоков

  • айкон-
  • group-
  • търга-
  • пашеница-
  • самоков-
  • дружество-
  • проекта-
  • млн евро-
  • gek group
,Айкон ЕООД, дъщерно дружество на гръцката GEK Group, планира да инвестира в изграждането на туристически комплекс в близост до курорта Самоков.

Проектът „Комплекс за забавление и спорт Пашеница” предвижда построяването на спа хотел и мини голф игрище, търговски център и търговска улица, затревени спортни игрища и площадки, бензиностанция, плувен басейн, тенис кортове, апартаментни къщи до игрището за мини голф, увеселителен парк и картинг писта.

В рамките на три години в проекта ще бъдат вложени 72 млн. евро, като при пълната му реализация инвестицията може да достигне до 108 млн. евро.

Комплексът ще бъде изграден върху терен от 166 дка в местността Пашеница, който Айкон купи от община Самоков през юли за сумата от 37,5 млн. лв.

От общината тогава коментираха, че това е най-крупната сделка в историята й, като достигнатата по време на търга цена от 225 лв. на кв. м надхвърли над два пъти началната цена от 100 лв. на кв. м. На търга за терена са участвали още трима кандидати – „Волф” АД, „Енерджиделта” ЕООД и „Самел 90” АД, става ясно от информация на община Самоков.

Теренът в Пашеница е част от т. нар. ядро „Боровец 1100” на курортно-туристическа локализация „Самоков- Боровец-Бели Искър”.

Айкон ЕООД е дъщерно дружество на гръцката ГЕК Аноними Етерия Симетохон Актинитон Катаскевон, която е част от GEK Group. GEK Group притежава две дружества, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса, недвижимо имущество на стойност над 200 млн. евро и годишен оборот над 400 млн. евро. Персоналът на компанията наброява над 1 000 души, разпределени в около 30 дъщерни дружества. Групата присъства в България и чрез строителната компания Терна, която спечели търга за проектиране и строителство на ж.п. отсечката Крумово – Първомай.

Българското дружество Айкон е с уставен капитал от 21 милиона лева и управлява няколко строителни проекта. Реализирането на инвестицията в Пашеница ще доведе до създаване на 73 преки работни места, а още 500 души ще бъдат косвено ангажирани с него.

Днес Сотирос Апостололопус, изпълнителен директор и мениджър на GEK Group за проектите в Източна Европа, ще получи сертификат за инвеститор първи клас за проекта на Айкон от Българската агенция за инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА