Last news in Fakti

21 Септември, 2007 00:00 2 358 0

Израелци строят квартал с 2000 жилища до Лозен

  • гардънс-
  • години-
  • земята-
  • между-
  • ахирон-
  • включва-
  • лозен-
  • софия-
  • млн eur-
  • моше ахирон
Цял квартал с жилищни сгради, къщи, офиси, търговски и спортни центрове ще се появи на изток от София през следващите години. Gardens City ще бъде изграден на 600 дка в близост до магистрала Тракия и село Лозен. Инвеститор е дружеството Movako, зад което стоят израелски капитали и регистрираният в Холандия Барклейс риъл истейт холдингс Б.В. Вложението ще е над 400 млн. EUR.

Планове

Крайградският комплекс е първият по рода си за София, въпреки че анализаторите отдавна прогнозират появата на цели сателитни селища околовръст. Той ще е уникален и като мащаб - плановете са да включва над 2000 апартамента и 240 къщи, а над 100 дка от парцела ще са за паркове и градини. Част от жилищата ще бъдат разположени в две 30-етажни кули - тенденция, която също е новост за българския пазар. Вече приключихме с изкупуването на земята. Сега предстоят още 1-1.5 години административни процедури, след което започваме строителство, съобщи собственикът на Гардънс Груп Моше Ахирон.

Очаква се реализацията на проекта да отнеме между 5 и 7 години. Финансирането ще бъде осигурено с банкови заеми и приходи от продажби, които се очаква да възлязат на близо 600 млн. EUR.

Земята

Близо две години е отнело окрупняването на земята за мащабния комплекс. Изкупували сме земи от над 200 семейства, които притежаваха между един и десет декара в района, разказа Моше Ахирон. Той не даде информация за стойността на земята, но каза, че изкупуването е започнало на 5 EUR/кв. м и е приключило при цени от 100 EUR/кв. м.

Проекти

В момента израелската компания работи по още два проекта в София - Бистрица гардънс и Лозен гардънс, в околностите на едноименните селища. Строителството на Бистрица гардънс започна вчера. Комплексът ще струва около 9.2 млн. EUR, като плановете са да включва 52 самостоятелни къщи на парцели между 400 и 700 кв. м. Пет от тях вече са продадени, а до дни се очакват договори за още седем. Уникалното на комплекса е, че купувачите ще станат собственици на реални парцели, а не на идеални части от земята. Така ще разполагат по-свободно с имотите си, коментира Моше Ахирон. Другият проект - Лозен гардънс, ще включва 120 семейни къщи на парцел от 110 дка. Той ще бъде готов през 2009 г., а стойността му ще е около 22 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА