Last news in Fakti

16 Ноември, 2007 00:00 921 0

Без данъчни облекчения за саниране на жилището

  • депутати-
  • енергийна-
  • ефективност-
  • предложението-
  • разходите-
  • облекчения-
  • изолация-
  • данъчни-
  • енергийна ефективност-
  • данъчни облекчения
Няма да има данъчни облекчения за потребителите, които са вложили собствени средства за изолация на домовете си с цел намаляване на разходите за енергия. Предложението за данъчно облекчение беше отхвърлено на първо четене в парламента. То е направено от независимите депутати Димитър Абаджиев, Елеонора Николова и Мария Капон.

20 депутати са отхвърлиха предложението, 49 народни представители го подкрепиха, а 90 се въздържаха. Идеята на независимите депутати предвиждаше хората, които предприемат мерки за енергийна ефективност, като например да санират дома си, да ползват данъчни облекчения. Един от вариантите предвиждаше възможността гражданите да намаляват облагаемата данъчна основа със сумата, която са вложили за изолация на жилището си.

В момента много хора изолират домовете си, за да намалят разходите си за ток и парно. Живеещите в панелни апартаменти са сред най-честите клиенти на фирмите за саниране и поставяне на дограма. Някои компании дори предлагат намаление в цената, ако всички собственици в един вход решат да санират сградата, в която живеят. Така и изолацията е по-добра, коментираха специалисти. Цената за изолиране на 150 квадратни метра е около 7800 лв.

След като в парламента отпадна предложението за данъчни облекчения за саниране, желаещите да намалят разходите си за ток и парно чрез енергоспестяващи мерки, могат да се обърнат към банките. Вече доста кредитни институции предлагат заеми при облекчени условия.

По програми за енергийна ефективност, финасирани от ЕС, едно домакинство може да получи от 350 до 2000 евро безвъзмездна помощ. Кредити се отпускат за нова дограма, която да изолира апартамента по-добре, изолация на стени, покриви, тавани, подове, слънчеви батерии и енергоспестяваща техника. Фондът за енергийна ефективност работи от две години и отпуска средства по проекти за общини, болници, университети. Към края на октомври тази година общата стойност на одобрените от фонда проекти възлиза на 16,5 млн. лв., а спестената за година енергия след тяхната реализация е за над 3 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА