Last news in Fakti

19 Декември, 2007 00:00 663 0

Норман Фостър прави “кристален остров” за $4 млрд. до Москва

  • архитект-
  • фостър-
  • норман-
  • москва-
  • лондон-
  • берлин-
  • норман фостър
Световноизвестният архитект Норман Фостър, проектирал Millenium Bridge в Лондон и купола на Райхстага в Берлин, ще строи бизнес комплекс “Кристален остров" в близост до Москва.

Зданието ще се разпростира на обща площ от близо 2,5 млн. квадратни метра в източната част на Нагатинската низина на юг от руската столица. Инвестицията по проект на британския архитект е около 4 млрд. долара.

Архитектурен акцент на кристалния остров ще бъде прозрачна кула с височина 450 метра. В комплекса ще има развлекателен център на площ 800 хил. кв. м, търговски център с площ 250 хил. кв. м, както и хотел от 180 хил. кв. м. Освен това се предвиждат и офиси с обща площ 400 хил. кв. м.

Изпълнител на проекта ще бъде компанията на известния руски бизнесмен Шалва Чигиринский Russian Land, а построяването ще отнеме около пет години.Общата площ на големите проекти на Чигиринский надхвърля 2 млн. кв. м, като сред тях са строителството на кула “Россия", застрояването на остров Нова Холандия в Петербург и реконструкцията на хотел “Россия".

Главният архитект на Москва се е изказал много ласкаво за работата на Фостър, както и за самия него, определяйки го за личност, отличаваща се от повечето “плоскомислещи московски архитекти, чиито сгради са с формата на кубове и квадрати", допълва агенцията.

Норман Фостър, който бе в България през миналата седмица, е архитект и на курортното селище Black Sea Gardens, разположено по крайбрежието между Варна и Бяла. Проектът е на инвестиционния фонд Madara Bulgarian Property Fund Fund съвместно с BBT Projects EAD.

Проектът беше показан за първи път на откриването на изложбата "Архитектурата на Норман Фостър" в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Изложбата ще продължи до 15 януари 2008 г. и е част от инициативата "Седмици на европейската архитектура".

На нея могат да се видят грандиозното летище в Пекин, кулата Swiss Re, купола на Райхстага в Берлин, мостът-виадукт Мийо във Франция, летището в Хонг Конг, кулата "Русия" в Москва, гарата за високоскоростни влакове във Флоренция, Свободния университет в Берлин, галерията "Саклър" в Лондон, Големия двор на Британския музей, Спейспорт в Ню Мексико, САЩ, "Милениум Бридж" в Лондон и други архитектурни чудеса проектирани от Норман Фостър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА