Last news in Fakti

20 Декември, 2007 00:00 635 0

Банско в очакване на нов строителен бум

  • банско-
  • общината-
  • новите-
  • планове-
  • краваров-
  • александър-
  • устройствени-
  • александър краваров-
  • устройствени планове-
  • новите зони-
  • подробните устройствени планове
,Инвестиции с високи темпове се очакват в Банско догодина, когато ще падне строителната забрана за новите зони в курорта. Плановете са той да се разрасне на запад към Разлог и на север към планината. За целта се подготвя градоустройство на 28 местности с обща площ над 2000 дка, които ще влязат в строителните граници на града. Те ще бъдат обособени в две големи зони - хотелска и вилна. Инвестиционни проекти и за двете обаче ще се одобряват едва след приключването на подробните устройствени планове.

Процедура

Създаването на кадастрална карта и регистър на Банско забави градоустройствените процедури за новите зони, каза главният архитект на общината Вилхелмина Сандева. Тя припомни, че по закон кметовете могат да забраняват строителството в територии извън регулация до 2 години, докато трае подготовката на устройствените им планове. Натискът на инвеститорите в Банско обаче е голям, така че плановете за новите райони вероятно ще бъдат одобрени още към средата на 2008 г. Подобни очаквания има и кметът Александър Краваров, който съобщи, че работата по част от подробните устройствени планове ще приключи напролет. Най-напреднали са проектите за местностите Свети Иван, Карантията, Кошерината и Асаница, които са нагоре в планината. След тях ще излязат и градоустройствата за Овиначе и Белизмата.

Ефект

От общината очакват новите устройствени планове да вдигнат цените на земята в тези зони, тъй като интересът на предприемачите нараства. Бизнесът е много наясно какво ще се случи в Банско. Добрите терени около първата станция на кабинковия лифт в Грамадето и тези в горната част на града вече са продадени и интересът на предприемачите се измества в посока Разлог и Добринище, посочи Александър Краваров. От общината планират ниски строителни параметри за новите зони - 10 м кота корниз и до 30% плътност на застрояване. Според брокерите на имоти това е стимул за появата на по-луксозно строителство.

Съоръжения

Стимул за нови инвестиции е и предстоящото строителство на втори кабинков лифт до връх Шилигарника. За него вече е предвиден терен на 100 метра от станцията на първия лифт в курорта, а инвеститорът Юлен АД има готовност с проекта и финансирането. Стратегията на общината е строителството в Банско да се развива успоредно с изграждането на нови ски писти и съоръжения. Втори лифт ще позволи да увеличим и легловата база. В момента тя е около 15 000 места, но няма да допуснем повече от 25 000, коментира Александър Краваров.

Темп

Очакванията на общината са догодина в Банско отново да се строи с високи темпове. Изграждането на техническата инфраструктура - канализация и водопровод, е за сметка на инвеститорите. Ангажимент на общината е да осигури водоснабдяване, което прави с новия резервоар в Кошерината. Задължение на местните власти са инвестициите в пътища и главни колектори, както и осигуряването на терени за подстанции за електроснабдяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА