Last news in Fakti

14 Януари, 2008 00:00 417 0

Светлина в тунела и за Южен поток

  • българия-
  • тръбата-
  • проекта-
  • поток-
  • южен поток
Споразумението за изграждане на газопровода Южен поток също ще е на масата за подпис по време на визитата на руския президент Владимир Путин у нас. Засега за реализирането на проекта са поставени подписи от руската Газпром и италианската ЕНИ. Плановете предвиждат тръбата да пренася синьо гориво от Русия и да преминава по дъното на българската територия на Черно море. Една част от него ще стига до Словения и Австрия, а другата - до Южна Италия. Цената ще е около 12 млрд. EUR. Неговата дължина ще е 900 км, а годишният капацитет на тръбата се очаква да бъде най-малко 30 млрд. кубически метра газ.

Споразумение

Още в началото на ноември министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и неговият руски колега Виктор Христенко подписаха в Москва съвместно заявление за изграждането на новия транзитен газопровод.

Ползи

Очаква се България да печели между 250 млн. и 400 млн. USD годишно от транзитни такси при участието си в проекта Южен поток. Отделно страната ни може да получи акционерен дял, както и част от пренасяното гориво. Тези въпроси обаче предстои да се уточняват между партньорите.

Партньори

Освен България в проекта ще бъде включена и западната ни съседка Сърбия. Тя беше предпочетена пред Гърция още в средата на декември. Така страната ще печели по 200 млн. USD само от транзитни такси.

Пречки

Ползите за България от участието в Южен поток може да бъдат оспорени. Нашето законо¬дателство посочва, че всички газопроводи, които минават през територията на България, са публична държавна собственост. Това означава, че Булгаргаз ще трябва да инвестира значителни средства в изграждането на тръбата, твърдят експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА