Last news in Fakti

15 Януари, 2008 00:00 627 0

Община Пловдив финансира с над 42 млн. лв. реконструкцията на операта

  • проект-
  • сграда-
  • предвижда-
  • сградата-
  • млн лева
Пловдивската община ще отдели от бюджета си на етапи над 42,3 млн. лева без ДДС за кардинална реконструкция и модернизация на Синдикалния дом на културата, съобщиха от кметството. В него изнася спектаклите си Пловдивската опера. Сградата е морално и физически остаряла и отдавна се нуждае от капитален ремонт.

Обновяването ще се извърши на етапи. Първият предвижда модернизация на съществуващата сграда на стойност над 13,8 млн. лв. без ДДС. Промяната на подробния устройствен план и предпроектните проучвания са изчислени на 723 657 лв. Идейният проект за реконструкцията и преустройството на съществуващата сграда, за нова сграда към нея и подземни паркинги е надхвърля 1,2 млн. лева. Техническият проект ще коства на общината 488 957 лв. Строително монтажните работи до ключ, включително оборудването и неподвижното обзавеждане за първия етап, са изчислени на повече от 11,4 млн. лева.

Вторият етап е за повече от 28,4 млн. лева. Той включва технически проект за подземен паркинг на стойност над 1 млн. лева и строително-монтажни работи заедно с оборудването за над 27,3 млн. лева. Общината е направила разбивка на финасирането по години. Първият етап трябва да приключи за 30 месеца след издаването на съответните разрешителни през 2010 г.

Най-напред изцяло ще бъдат подновени водопроводната и канализационната мрежа на сградата, ел. инсталацията, отоплението и осветлението. Ще се изградят нови тоалетни на мястото на старите. Изцяло ще бъде реконструирана и модернизирана залата за зрители. Сегашната й овална форма ще бъде коригирана, тъй като според специалистите акустиката не е добра. Ще бъде обновена и сцената, чиито въртящи се механизми в момента не работят. Двата странични „джоба“ отново ще се движат по време на представленията.

Предвижда се още разширяване на сега съществуващите офиси в сградата, изграждане на конгресни зали и помещения за изложби на третия етаж.

Паркингът ще бъде на седем нива под земята. Ползващите го ще имат достъп само до първото ниво. Автомобилите ще влизат в клетка, която след това чрез механизъм ще подрежда автомобилите на по-ниските подземни нива. Цялата система ще се управлява компютърно. Предвижда се времето за изчакване на автомобила да бъде от 1,5 до 3,5 минути максимум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА