17 Януари, 2008 00:00 568 0

Ще има ли или няма да има криза с кредитирането в ЦИЕ?

  • уникредит-
  • европа-
  • централна-
  • източна-
  • револтела-
  • региона-
  • казва-
  • кредитите-
  • инвестиции-
  • страните-
  • сектори-
  • дебора-
  • местните-
  • имоти-
  • пазари-
  • спестявания-
  • източна европа-
  • дебора револтела-
  • казва дебора револтела
Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е в добра позиция да устои на променената международна бизнес среда, сочи проучване на направлението на УниКредит за изследвания и анализ на пазарите в ЦИЕ. Страните от Централна Европа вероятно ще останат слабо засегнати от международната криза, като прогнозите на УниКредит за перспективите за растеж в ЦИЕ остават положителни.

През последните години беше постигнат стабилен ръст, дължащ се главно на силната динамика на доходите и богатството на домакинствата, като същевременно рентабилността на компаниите остана висока, а инфраструктурните проекти доведоха до увеличение на търсенето на инвестиции. Банковият сектор също играе съществена роля за поддържане на растежа, като финансовото проникване, измерено като съотношението на обема на кредитите към БВП, нарасна от 23% през 2000 г. на 43% през 2007 г., се казва още в проучването на УниКредит.

Не на това мнение е Варъл Фрийман, първи вицепрезидент в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според него Централна и Източна Европа (ЦИЕ) няма да се размине с глобалната криза на пазара на имоти. „Не искам да бъда песимист, но мисля, че се нуждаем от известна степен реализъм”, коментира Фрийман пред Financial Times. „Рисковете на тези пазари не бива да се пренебрегват и предвид ситуацията на международните пазари, рисковете определено са по-високи отколкото преди шест месеца.”

„Като цяло финансовата общност не реагира бързо на подобни промени, а министрите и централните банки, естествено, се опитват да представят икономиките си в най-добра светлина”, казва той на икономическия форум за ЦИЕ Euromoney, проведен във Виена. Според анализа на УниКредит Югоизточна Европа (където влиза и България) и Прибалика е възможно да изпитат известно намаляване на ръста на кредитите.

„Като част от процеса на прехода някои страни разчитаха на външни спестявания за финансиране на националното си развитие. Силното потребление и търсене на инвестиции доведоха до бързо нарастване на дефицитите по текущата сметка и до общ недостиг на местни спестявания, който беше финансиран с преки чуждестранни инвестиции, а също и чрез увеличаване на външния дълг. „В контекста на преоценка на риска в международен мащаб, разчитането на външни спестявания може да доведе до известно умерено свиване на кредитите, тъй като за местните предприятия разходите за финансиране нарастват”, казва Дебора Револтела, главен икономист на УниКредит Груп за ЦИЕ.

Като цяло страните от региона на Централна и Източна Европа се развиват добре дори и след като пикът на цикличния растеж вече е преминат. УниКредит прогнозира за региона ръст от 5.9% и 5.6% през 2008 и 2009 г. при ръст от 6.6% за 2007 г. „Новата международна обстановка поставя допълнителни предизвикателства, но може също и да допринесе за плавна корекция на съществуващите дисбаланси, което в някои страни следва да се приеме за положителен знак”, добави Револтела.

„Регионът на Централна и Източна Европа се превръща в зона на преработвателната и производствена промишленост на Европа и забавянето на растежа в световен и европейски мащаб може дори да ускори този процес”, каза Дебора Револтела. „Международните компании, които действат в региона, евентуално ще се опитат да запазят равнището на печалбата, като максимизират ползите от изнасянето си в региона, като прехвърлят повече дейности към производствените обекти в ЦИЕ.”

Икономистите на УниКредит смятат, че през 2008-2009 г. най-добри показатели ще постигнат група средно- и високотехнологични преработвателни сектори, свързани с производството на инвестиционни стоки и необходимите за тях стоки и материали. „Tова са сектори, за които са характерни по-висока производителност, по-силна експортна ориентация и по-голяма нужда от преки чуждестранни инвестиции”, казва Дебора Револтела.

Строителството и недвижимите имоти също се считат за печеливши сектори в повечето от страните в Централна и Източна Европа и експертите на Група УниКредит вярват, че положителните перспективи ще бъдат устойчиви въпреки риска от съкращаване на кредитите, тъй като местните пазари се влияят главно от местните особености, а в този регион все още се наблюдава структурен недостиг на предлагането в повечето пазарни сегменти. Експертите на УниКредит предупреждават обаче, че въпреки общите позитивни изгледи за сектора на строителството и недвижимите имоти, време е да се подхожда по-селективно към възможните проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА