Last news in Fakti

4 Февруари, 2008 00:00 557 0

Хотелите в Близкия Изток – лукс в бившите жилища на султани и емири

  • долара-
  • струва-
  • хотел-
  • година-
  • турски-
  • мебели-
  • дворец-
  • palace-
  • млн долара
,Не само петролната индустрия е в разцвет в Близкия Изток. Пътуванията по работа и за развлечение в региона растат с по 18% годишно от 2005 г. насам и се очаква да нараснат с още 6 на сто тази година до 41 млн. посетители, пише списание Forbes, позовавайки се на проучване на Deloitte.

Това поднови интереса към преобразените в хотели дворци и като резултат реставрираните древни сгради, оборудвани с климатици и луксозни вещи, предлагат комфорт на пътниците в Близкия Изток. В същото време с главоломна скорост никнат и нови хотели, коментира Лорна Кларк, ръководител на изследването.

През 60-те години на миналия век започва тенденция за реставрация на дворци и манастири. Първият от тях беше Emir Amin Palace Hotel в Бейтедин, Ливан. Реставрираният през 1965 г. от архитекта Пиер ел-Хури дворец е бил обитаван в продължение на векове от емири. Той е отчасти местна забележителност, отчасти луксозен хотел. Елегантните стаи, украсени с турски антики и ръчно тъкан лен, струват 220 долара на нощ в силния сезон от май до септември.

Истанбулският Ciragan Palace, на брега на Босфора, пък е бил дом на поколения турски султани, а в началото на 20 век имотът бил предаден на общината. Той е частично реставриран през 1991 г. от групата Kempsinki за 100 млн. долара. Допълнителни 5 млн. долара са похарчени миналата година за довършването на апартаменти в хотела, нощувката в които струва 1185 долара.

В надпреварата си за клиенти хотелиерите се опитват да им доставят преживявания, свързани с вече отминали епохи. Като например преспиване в пустинята в шикозни палатки, направени по модел на лагерите на бедуините. Пустинният курорт Ал Маха в резерват в Дубай предлага лов със соколи, яздене на камила и стрелба с лък. Курортът е създаден от Emirates Airlines през 1999 г. за 13,6 млн. долара. Нощувката струва 1090 долара, а всяка от 32-те палатки е обзаведена с антики, ръчно правени мебели и килими.

Еко-хотелът Адрере Амелал в Сива, Египет, е построен от кал и морска вода, а пънове от палми се използват за мебели. Неговите 27 стаи предлагат гледка към пустинята. Оскъдно декорираните единични стаи, осветени с петролни лампи, струват 400 долара на нощ.

Архитектурата на хотел Ада в Бодрум, Турция, напомня средновековен замък, но всъщност е бил турски дворец, реставриран през 2000 г. Президентският апартамент, който има собствена турска баня, струва 585 долара.

Хилядолетният византийски скален манастир Гамирасу в Кападокия, Турция, е превърнат в хотел с 18 стаи през 1999 г. Стаите се охлаждат от вулканични скали, които може би са помогнали за запазване на оригиналните фрески от 8 век. 90 долара струва двойната стая с мебели, издълбани в скалите, а 550 долара – апартамент с камина и тераса.

През май 2000 г. бивш турски дворец във Витлеем е превърнат в хотел Jacir Palace InterContinental за 60 млн. долара. Сградата с 250 стаи става първият петзвезден хотел в Палестина. През април 2005 хотелът е затворен заради сблъсъците между Израел и Палестина, но е отворен отново през септември същата година и е най-големият работодател в града със своите 300 служители. Двойната стая струва 189 долара, а апартаментите са малко по-скъпи.

Цените в региона все още са „старомодни“, но нивото на заетостта е средно около 70% и се очаква цените да се увеличат средно с 16% тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА