15 Февруари, 2008 00:00 2 114 0

Тихомир Цаков: Цените на имотите - с умерен и устойчив ръст

  • много-
  • поради-
  • всички-
  • бизнеса-
  • фирмата-
  • развитието-
  • проекти-
  • колегите-
  • човек-
  • които-
  • обществото-
  • развитие-
  • закупихме-
  • туризъм-
  • компании-
  • отново-
  • терен-
  • условия-
  • тежки-
  • качества-
  • страната-
  • време-
  • софия-
  • пазара-
  • други-
  • дейност-
  • същевременно-
  • считам-
  • цените
, Тихомир Цаков-управител на агенция „Аристо”
Какво бихте споделили лично за себе си?
- Аз бих се определил като „човек с мярка”, което съществено ме описва. Наименованието „Аристо” е взето от речника за чужди думи и от строгръцки означава „отлично, най-доброто”. Ние го преформулирахме като стремеж към съвършенство. Това е моят стремеж, който пресъздава и мен самия, като собственик и управител.


Първите Ви стъпки в бизнеса?
- Още по време на обучението си като машинен инженер в Техническия университет София аз активно се занимавах с научна дейност и дори започнах да преподавам преди завършването. През 80- те години през висшите учебни заведения се осъществяваше значителна по обем изследователска дейност. В този период проектирахме, произвеждахме и монтирахме ски влекове основно за нуждите на Техническия университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия. С настъпването на промените през 89 г. всички заживяхме с мечтата бързо и рязко да променим жизнения си статус. Заедно с колеги преподаватели и научни работници организирахме една кооперация, на която поради липса на желаещи аз се озовах като председател.


Как се насочихте към бизнеса с имоти?
- Случайно приятел - брокер ме насочи към бизнеса с недвижима собственост. Той ми каза буквално: „Това е един хубав бизнес. Цените растат и с тях и получените комисионни”.
През 1994 г. създадох Аристо с колеги, но явно поради недоверие в перспективите тогава те отказаха да вложат средства и аз бях принуден да инвестирам всички налични пари и заеми от приятели и родителите ми. В момента основно сме съсредоточили усилията на всички служители, които са над 40 човека, на локалния пазар на гр. София и областта. При необходимост обслужваме клиентите си по мащабни проекти на територията на цялата страна.
Горд съм, че успях да преведа компанията през трудния период от създаването и до днес. Същевременно считам, че на този етап на развитие е необходимо на различни нива да се привлекат по- различни кадри, които да поемат управлението на компанията и да повишат нашата активност и да ускорят развитието ни.
Тук трябва да отбележа, че говоря в множествено число, защото не съм „солов играч”, опитвам се и мисля, че съм приобщил колегите като съмишленици в работата.


Едни от трудните Ви моменти?
- Трудните моменти бяха много - от първите дни на създаването на фирмата, до поставянето на първите телефони /за някои сега звучи смешно, но тогава беше огромен проблем бързо да се осигури телефон/, до забавеното плащане на наема и консумативните разходи поради липсата на средства, до проблемите с родителите ми поради влагането на всеки лев от доходите от магазин в бизнеса във фирмата и много други. Един от кризисните периоди бе с постояване на корпоративната ни сграда– поради техническа грешка на нотариуса имахме проблеми със собствеността на закупения терен и банките ни отказаха финансиране, а трябваше да се вложат значителни средства. Докато унищожим сделката по съдебен ред и отново прехвърлим собствеността на земята, бях принуден да продам много фамилна собственост, а помагаха и приятели и много от колегите в бизнеса. Но след влизането ни в корпоративната ни сграда структурата заработи на повишени обороти, получихме нашето средище за бизнес и чувство на увереност.
Започнахме бизнеса с посредническа дейност, получихме финансиране от банки, което ни осигури ново ниво за развитие. В годините според създадената ситуация създадохме други компании и изградихме групата Аристо. Компании от групата са главен изпълнител на основните ни инвестиционни проекти. Консултанти сме на мащабни инвестиционни проекти в областта на инвестиционния контрол.
През 2006 г. закупихме почивна станция над моя роден град Ботевград. За реконструкцията на сградата и преустройството в хотел за селски туризъм спечелихме проект по Предприсъединителната програма Сапард и вече сме пред приключване на строителните дейности. Така определихме и второто направление в развитието на нашата структура- туризма. С цел изграждане на ваканционно селище закупихме терен от 270 дка в рамките на София област. Отново в рамките на областта приключваме процедура по придобиване на значителен по площ терен, който може да се използва за развитие на екстремен туризъм. Тези специфични форми на туризъм изискват и балансирано поведение към околната среда, което определи и нашия интерес към възобновяемите енергийни източници. Същевременно в партньорство с други инвеститори закупихме над 200 дка терени с подходящи климатични условия за изграждане на ветроенергиен парк.


Обичате ли рискът?
- Аз съм предприемал много рискови стъпки, което спомогна за същественото увеличаване на притежаваните активи от фирмата- от самото създаване на фирмата в онези тежки условия, когато почти никой не вярваше в развитието и, до кризисните моменти с изграждането на нашата сграда, до покупката на активи в моментите преди пазарното увеличение на стойността им, до участието в проекти, изпреварили времето си и т.н.
Горд съм, че мога да посоча нашите компании като ”добър пример за компания”, която със собствени усилия е успяла да постигне значителен ръст спрямо темповете на пазара.
Аз притежавам инстинк за пазара, който много ми помага при поемането на рискове. Щом започна да сънувам даден проект и той не излиза от мислите ми, аз се доверявам и се включвам.

Материалист ли сте?
- Аз съм зодия „телец”, а по китайския хороскоп съм „Бик” - изначално харесвам парите и обичам недвижимите имоти.
Не се обиждам, ако кажат, че съм материално ориентиран, само бих добавил „с мярка”. Считам, че аз, колегите ми от фирмата и всички професионалисти на пазара правим „нещо добро” за клиентите си и сме необходими на обществото. Искам вечер, когато си правя равносметка на деня, да съм доволен от постигнатите резултати, като удовлетворението на клиентите е определящо за мен.


Критериите за успех?
- Когато става въпрос за критерии в развитите общества- там е изградена система, която поставя човек на съответстващото му се място. Обществото приема човека с неговите качества, спомага за развитието му и има разбирането, че той чрез тях ще допринесе за благото на всички.
Ние не бяхме подготвени за категоричните промени в страната ни. Дълго време живеехме сред парадокси– хора, които нямаха необходимите качества, имаха много пари и статут и обратното, хора с качества извършваха нискоквалифицирана и нископлатена работа. Имал съм предложения и за работа в чужбина, но по лични причини останах, а и тук постепенно се създадоха достатъчно възможности за изява. Обичам държавата си и считам, че човек тежи на мястото си.
Последните 15г. бяха за мен изключително тежки, особено в професионален план. Нашия бизнес, усилията на всички колеги доказаха жизнеспособността на професията ни.
Аз се определям като щастлив човек, защото имам прекрасно семейство и работя това, което ми харесва. Сега стремежът ми е да осигуря повече време за семейството ми.


Няколко думи за приятелите?
- За съжаление много от приятелствата не издържат с времето. Промените в обществото ни бяха драматични и за добро или лошо се получи някакво разслоение в обществото. Човек променя статута си нагоре или надолу, като разслоението неминуемо доведе до промяна на взаимоотношения.
Особено важно за мен е, че в новия за мен и възникнал в много тежки условия пазар на недвижимости аз намерих едни много приятелски, професионални отношения с хората от гилдията.


Конкуренция или монополизъм?
- Тя ме стимулира и поставя високи изисквания и същевременно спомага за постигане на едни по- високи цели. И определено трябва да отбележа, че колегите в гилдията си помагаме и това е един пример за нормална конкуренция в една изключително динамична среда.


Вашата прогноза за цените на имотите?
- Цените на имотите общо за страната- с умерен и устойчив ръст, характерен за развитите чужди пазари, към които се доближаваме. В отделните региони на страната- с различен темп нагоре, поради различното им развитие до момента. Средното повишение според мен на жилищните имоти ще е с не- повече от 15- 20 на сто, като отново за отделните региони ще има разлика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА