Last news in Fakti

14 Март, 2008 00:00 656 0

В района на Шабла има интерес към инвестиции в туризъм и вятърна енергия

  • намерения-
  • кръстев-
  • кметът
Засега строителството по Шабленското крайбрежие е в процес на изчакване, но вече има засилен инвеститорски интерес, най-вече от страна на големи български предприемачи, заяви кметът на общината Красимир Кръстев.

По думите му в момента се водят разговори и с чужди инвеститори от Испания, Италия, Гърция и Израел, чиито намерения са най-вече в сферата на туризма.

Причините за забавянето са няколко. Все още не са разгледани конкретните зони по "Натура 2000", а те ще определят дали инвеститорските намерения за изграждане на три голф игрища и ваканционни селища в близост до резерватните територии ще се осъществят, коментира Кръстев.

Другата основна причина е новият устройствен план на териториите, който се изготвя в момента. По думите на кмета в стария план не са заложени като зони за отдих определени площи, което ще претърпи промяна.

За да бъдат разрешени и инфраструктурните проблеми в региона ще се търсят възможностите на публично-частно партньорство.

Другите сериозни намерения за инвестиции са за изграждане на ветроенергийни паркове с мощност над 600 мегавата на територията на община Шабла. Според Красимир Кръстев интерес към това проявяват водещи в тази област инвеститори от Европа. Водят се разговори с компании от Испания, Португалия, Германия, Австрия и други страни. "Опитваме се да съчетаем техните искания с перспективите за развитие на региона и интересите на местното население. Определили сме зониране и ги насочваме към терени, отдалечени от крайбрежието и подходящи за целта, за да няма конфликт на интереси”, коментира кметът.

По негови думи се изчаква приемането на устройствения план на териториите, за да се уточнят най-подходящите терени за реализация на намеренията им за поставяне на ветрогенератори, защото зоната, определена от предходния Общински съвет е крайно недостатъчна и проблемна, каза кметът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА