Last news in Fakti

13 Ноември, 2009 00:00 736 0

Скандал за общинска земя тресе Несебър

  • съвет-
  • общинския-
  • строеж-
  • кметът-
  • решение-
  • общината-
  • право-
  • показва-
  • несебър-
  • обаче-
  • кмета-
  • отстъпено-
  • общинския съвет-
  • отстъпено право
Съветниците в местния парламент, от малката бизнес партия ДЕЛА, обявиха публично, че кметът на Несебър Николай Димитров се разпорежда своеволно с общинската собственост.

„Без одобрение от общинския съвет кметът своеволно е сключил договор за отстъпено право на строеж върху общинска земя през 2008 г. в разрез със Закона за общинската собственост", смята председателят на ДЕЛА Атанас Терзиев. Според него това е поредната незаконна схема за източване на общината, по която вероятно са сключени и други сделки с общински парцели.

"Своеволията и престъпните действия на кмета обаче не свършват дотук. Преди два месеца същият гражданин внася искане общината да му върне 42 000 лева, които е платил за правото на строеж, тъй като строителството на сградата така и не започва. Кметът услужливо внася докладната в общинския съвет с искане общината да върне парите по незаконната сделка. За да заблуди общинските съветници, кметът дори посочва решение на общинския съвет, с което уж се одобрява въпросния договор. Посоченото от кмета решение обаче касае съвсем друг въпрос", обясни Терзиев.

От ДЕЛА поискаха кметът да даде обяснение пред общинските съветници на следващото заседание на общинския съвет и да отговори колко такива случаи има. Също така обявиха, че пускат жалба до прокуратурата относно въпросните не законосъобразни действия на градоначалника. Той от своя страна каза, че е оклеветен.

Справка в общината показва, че процедурата за отстъпено право на строеж на въпросните граждани на Несебър е започнала още през 2004 г. от тогавашния кмет. Няколко години по-късно обаче, през 2007 г., е взето решение да не се изгражда сградата, а да се разработи нов ПУП с определяне на индивидуални застроителни петна. ПУП-ът е изготвен и приет с решение на общинския съвет от 3 август същата година.

На 10 юни 2008 г. вече е издадена заповед на кмета за назначаване на деветчленна комисия от администрацията и общинския съвет за приключване на процедурата, съгласно действащия към този момент ЗОС и Наредба 5 на местния парламент за определяне на гражданите за учредяване право на строеж за кв. „Черно море".

Документацията показва, че на следващия ден след писменото становище на комисията е издадена заповед, с която се определят лицата, които могат да получат отстъпено право на строеж. Справка във ведомството показва, че от влизането на новия ЗОС в сила, в община Несебър не е имало нито една последваща сделка за учредяване на ОПС върху общински парцели. Поради силното завишение на цените на ОПС и започналата финансова криза от общ брой 24 одобрени едва 11 души са заплатили определените пазарни цени и с тях са сключени договори, което е по-малко от половината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА