21 Март, 2008 00:00 684 0

Чуждестранната инвазия на пазара на имоти в Чехия продължава

  • инвеститори-
  • имоти-
  • които-
  • прага-
  • много-
  • страната-
  • регионалните-
  • инвестиции-
  • макар-
  • локация
,С нарастването на цената на живота в Чехия репутацията на Прага като нискобюджетната столица на Централна Европа започва да намалява през последните години. Въпреки това предприемачи твърдят пред Prague Post, че градът и регионалните центрове остават привлекателни за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти.

На фона на намаляващите инвестиции от САЩ, отчасти заради слабия долар, инвеститорите от Великобритания и Ирландия, както и тези от други западноевропейски страни като Холандия, продължават да търсят най-изгодните сделки в Чехия, твърдят експерти.

И макар това едва ли е нова тенденция, тя почти не показва признаци на забавяне. Основната причина: локация, локация и пак локация, смятат брокери на имоти.

„Първоначалният интерес (от чуждестранни инвеститори) всъщност започна преди известно време и значително нарасна с присъединяването на страната към ЕС през 2004”, казва Грег Гиб, инвестиционен директор на CERES Group, първата агенция за жилищни имоти в страната, която е насочена към външни купувачи. „По онова време много инвеститори се насочваха предимно към Прага, която възприемаха като стабилна платформа за останалата част от Централна и Източна Европа“, добавя той.

Макар и чуждестранните инвестиции да остават силно концентрирани в чешката столица, много от регионалните градове в страната най-накрая привлякоха значително внимание от страна на предприемачи и инвеститори, сред тях Бърно, Пилзен, Острава и Мост.

Гиб разделя по-голямата част от международните инвеститори на две ясно разграничени групи – тези с опит в имотите в Прага, които се чувстват сигурни да направят инвестиции в имоти в други райони на страната, и такива, които преследват столици още по-далеч на изток, в Полша, България и Румъния.

Първата група, обяснява Гиб, често е приятно изненадана от това, което намира в регионалните центрове, предлагащи не само потенциал за силен капиталов ръст, но и добра доходност.

Стюарт Блумфийлд, асоцииран директор в CB Richard Ellis, е съгласен с това мнение. Регионалните градове привличат предимно частни инвеститори от чужбина, които намират по-изгодни сделки в провинцията, смята той.

„Разбира се, Прага е номер 1 в съзнанието на повечето чуждестранни инвеститори“, казва Блумфийлд. „Но ако отидете в Бърно например, ще може да получите много повече за парите, които искате да инвестирате. Хората, които инвестират в имоти в чужбина, са доста наблюдателни и често възприемат имота като много лична инвестиция“, добавя той.

Разбира се, пазарът в Прага не е залязъл. Макар и да има насищане при инвестициите в административни и търговски имоти, търсенето на жилища остава стабилно, като същевременно няма достатъчно предлагане, смятат експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА