Last news in Fakti

18 Април, 2008 00:00 473 0

Плажове ще се дават под наем за 5 години

  • плажове
Плажове, които никой не иска на концесия, ще могат да се дават под наем за 5 години, реши вчера кабинетът, променяйки Закона за концесиите. До момента областните управители можеха да дават тези плажове под наем само за 1 година.
Промяната цели да привлече интереса на предприемачите и така да намалеят неподдържаните плажове, които оставаха без спасители през летните месеци. Преди седмици от регионалното ведомство съобщиха, че от 208 пясъчни ивици в момента близо 100 са без концесионер, като 20 от тях никога не са вземани от инвеститори.
С промяната на закона максималният срок за концесия на плаж става 20 години вместо досегашните 10. От промените става ясно, че 30% от концесионното плащане или от наема ще се предоставя на съответната община. Фургони, каравани и други преместваеми обекти по плажовете занапред ще могат да заемат не повече от 2% от площта им.
Поправките разрешават също концесии да се предоставят и на смесени дружества между община и частник или между държавно дружество и частно.
Приходите от концесии на плажовете за десетилетие са 53 млн. лв, заяви преди седмици регионалният зам.-министър Савин Ковачев. За м. г. парите, влезли в хазната от тази дейност, са само 18 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА