Last news in Fakti

10 Август, 2004 00:00 668 0

По-либерален режим в застрояването на крайбрежната ивица

  • общините-
  • ковачев-
  • законът-
  • ивица-
  • собствениците-
  • строителството-
  • созопол-
  • трябва-
  • плажовете-
  • бъдат-
  • според-
  • вариант-
  • регионалното-
  • плажната-
  • архитектите-
  • общини-
  • плажове-
  • натиск-
  • режим-
  • срещу-
  • които-
  • савин-
  • срещата-
  • брега-
  • кметове-
  • национализация-
  • плажна
След бурните протести на кметове и собственици на земи срещу подготвяния закон за черноморското крайбрежие Камарата на архитектите в България и главните архитекти на крайморските общини също настояха за по-либерален режим в застрояването на плажната ивица и двукилометровата зона от брега. На среща в Приморско със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, който отговаря за проектозакона, беше решено до 20 септември да бъде готова окончателната редакция на документа, съгласувана не само с други ведомства, но и с браншови организации. Очаква се след одобрение от Министерския съвет и после от парламента законът да влезе в сила преди следващия летен сезон.

Първоначалният му вариант предвиждаше пълна забрана не само на строителството в т. нар. зона "А" - до 100 м от брега, но и на промяна на предназначението на земеделските земи и гори с такава цел. В сравнение с позицията си от миналия месец, когато в Созопол и други селища край морето избухнаха протести срещу тези рестрикции, сега заместникът на Церовски е смекчил възгледите си. "Не бива махалото да отива от едната на другата страна и да се налагат драконовски ограничения на строителството, като се спъва свободният пазар", каза след срещата с архитектите Савин Ковачев. Според него, вместо да се забранява изцяло строителството в зона “А”, трябва да се определи режим, по който това може да става. Той трябва да осигурява "плавен преход от плажа, дюните и девствената природа към зоните, в които вече може да се осъществява строителство, или да има преход от незастроена към по-малко и по-гъсто застроена територия в зона “Б” (на 2 км от плажната ивица - бел. ред.). Ковачев каза още, че законът няма за цел да променя статуквото и да бъде прилаган като инструмент за някаква национализация, каквито обвинения отправиха общините и собствениците на земи. Зам.-министърът уточни, че чака от архитектите предложения за коефициентите на застрояване в двете зони. Те ще бъдат обсъдени от работната група, която в момента редактира първоначалния вариант на законопроекта.

Председателят на камарата на архитектите Петко Йовчев не пожела да конкретизира какво строителство предлагат да бъде разрешено, преди да види новите текстове. Той посочи само, че на срещата документът е бил обсъден от гледна точка на неговото администриране. Това е важно, за да може при прилагането му да има координация между трите звена, които ще работят по него - проектанти, администратори и управленци, каза арх. Йовчев.

Така изглежда, че най-спорните моменти в първия вариант на закона ще бъдат променени, а регионалното министерство ще отстъпи от намеренията си. Основната причина за недоволството на общините и собствениците беше забраната за промяна на статута на земята и строителството на 2 км от плажната ивица. Това според недоволните означаваше "национализация на земята" и по-ниска цена на терените - общински или частни, а оттам и по-малко инвестиции и приходи в местните бюджети. Втората конфликтна точка беше свързана с ограничаването на правата на общините по отношение на общите им устройствени планове. Сега кметствата самостоятелно ги приемат, докато в законопроекта тези правомощията се дават на министъра на регионалното развитие. Кметовете възразиха и срещу предложението отново да нямат право да отдават под наем плажовете. Савин Ковачев каза, че над 40 на сто от нормите, заложени в първоначалния вариант на закона, ще бъдат променени.

На срещата в Приморско е било обсъдено и как точно да се даде възможност на общините да стопанисват плажната ивица, която е изключителна държавна собственост. “Когато е трябвало да се измисли някакъв разумен режим през 1996-1997 г., това не е било направено. Имам една любима мисъл по отношение на морските плажове - твърде далеч сме стигнали в режима на тяхното използване, за да можем да се върнем по правилния път”, коментира Ковачев.

Кметове на черноморски общини изразиха недоволството си, че не са били поканени на разговора. "Дойдат ли кметове, няма да има конструктивизъм, а политически речи и затова не бяха поканени”, обясни главният архитект на Царево Димитър Алексиев. Той също посочи, че участниците са се обединили около мнението законът да бъде по-либерален, а не изцяло забранителен.

“Зам.-министър Ковачев обеща да посети всички общини и да разговаря на място. Четох негово изказване, че нямало да дадат на общините да отдават плажовете на концесия и да се разпореждат с крайбрежните зони, тъй като кметовете щели да бъдат подложени на натиск от мутри, докато в министерството нямало да се поддават на такъв натиск. И сега на концесионерите е забранено да се строи по плажовете, но идете от Дуранкулак до Резово и ще видите колко бетон е излят и всички плажове са застроени с постоянни обекти. Кой се е поддал в случая на натиск - Министерството на регионалното развитие”, заяви заместник-кметът на Созопол Костадин Мархолев.

Според него законът трябва да отчете особеностите на всяка община като ландшафт и архитектура, като се вземат предвид нотариалните актове на собствениците на земи. “Не може при съществуващ нотариален акт на собствениците на имоти, включително и на общината, някой да издава акт за държавна собственост. Това е абсолютна национализация. Злоупотребява се, като се казва, че на собствениците и общините били връщани плажовете във вид на земеделска земя. Това е абсолютна лъжа. В Созопол на 500 метра от брега всичко е пясъци, но това не означава, че е плаж. Има и дюни, които са защитена територия. Като ги дадат на концесионер, как ще го спрат да строи? Освен това Созопол е разположен на отделни острови. На 2 км според определената в проектозакона зона “Б” сте вече в Балкана", отново повтори възраженията си Мархолев.

Представители на бизнеса по Черноморието коментираха, че е добре да се разгледа законодателството на Гърция по този въпрос. Там има стотици хиляди километри морска ивица с плажове и острови и законът точно е определил зоната между морето и сушата като специална и как трябва да се експлоатира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА