Last news in Fakti

30 Април, 2008 00:00 1 337 1

Училища под наем

  • училищата-
  • фандъкова-
  • школата-
  • кметицата-
  • зам кметицата-
  • под наем
Закъсалите за пари школа ще отдават част от класните стаи под наем. Училищата ще закърпват бюджета си, като пускат книжарници и частни учители в някои от помещенията. Причината школата да се отдават под наем е въвеждането на делегираните бюджети. Новата мода не е забранена от закона. Шефовете на школата обаче имат изрично условие да печелят пари само от образователна дейност. Те имат забрана да пускат в училищата банкови клонове или магазини например. На школата ще им се наложи да станат хазяи, защото в издръжката им е заложен дефицит, прогнозира зам.-кметицата по образование на Столичната община Йорданка Фандъкова. По думите й училище с малко ученици харчи голяма част от парите си за учителски заплати. Така средствата за отопление, охрана и ремонти се "изяждат" бързо. Училищата, които могат да си позволят да работят на една смяна, ще трябва да минат на две, за да се освободят помещения за отдаване под наем, обясни зам.-кметицата. Фандъкова е категорична, че новата схема ще е ефективна за издръжката на школото, но ще бъде за сметка на качеството на учебния процес.
Зам.-кметицата обясни, че училищата в София не са застрашени от закриване. Две СОУ-та обаче ще станат основни.
Фандъкова разясни още, че според новите правила за финансиране общините са поели на плещите си увеличението на даскалските заплати. Тази година ще плащаме изцяло охраната и всички ремонти, каза още Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивелина

    0 0 Отговор
    Виждам, че статията е стара, но въпреки това не са ми известни такива училиша, а ме интересува дали има и кои са. Предвиждам да наема училищна стая под наем за преподаване на италиански език. Имам преподавателски опит 2г. и вмомента набирам хора, които желаят да изучават езика и търсят нещо по-изгодно от това, което предлагат езиковите школи. Ако някой се интересува или има информация по въпроса