Last news in Fakti

7 Май, 2008 00:00 626 0

Летният сезон по морето почна с фалстарт

  • строежите-
  • трябва-
  • курорти-
  • морето
За поредно лято активното строителство по морето бележи началото на туристическия сезон, но за първи път проблемът доведе до отлагане на официалния старт на сезона. "Първоначалните намерения бяха това да стане на 9 май, но лентата ще бъде прерязана най-вероятно на 21 май", съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

По данни на туроператори във Варна и околните курорти от средата на април организирано вече са почивали около 500 чужденци предимно от Германия и Русия. Поне тройно повече са гостите от Румъния, които по великденските празници посетиха северното крайбрежие с личните си автомобили. Те бяха посрещнати от разкопани улици, багери и строителни скелета. "Пътят непрекъснато е задръстен от тежки машини. Казаха ни, че ще си починем спокойно, но заради шума от строежа наблизо не чуваме телевизора в стаята", оплака се 52-годишният Георге Дину от Букурещ, който е отседнал в квартира между Каварна и Шабла.

Най-плачевно е положението на Златни пясъци, където в ход са 9 строежа. В Бяла, където също се гради ударно, в момента общината заравнява улиците и полага водопровод. "Имаме десетки строежи", призна кметът Атанас Трендафилов. По Южното Черноморие картината е същата.

За неразбориите помогна и новият закон за Черноморското крайбрежие, смятат в бранша. От тази година той налага вето върху строителството за периода 15 май - 1 октомври и това трябва да важи за всички населени места и курорти по морето, без да се налага всеки кмет да издава заповеди както по-рано. На практика законът удължава срока за градежите, защото досега общините налагаха забрани най-често от 1 май. Това лято нито една северна морска община не посмя да издаде заповед, която да спре строителството по-рано от 15 май. Единствено Балчик обяви, че отново ще наложи забрана, но периодът й съвпада с постановения от закона. Кметът на Царево Петко Арнаудов съобщи, че е изпратил до всички строителни предприемачи напомнителни писма, че от 15 май трябва да спрат строежите. Той изрази недоволство от това, че трябва да забранява строежите от 15 май с мотива, че усилената дейност по това време е пречка само за големите курорти. В малките общини по морето според него строежите спокойно могат да продължат и до по-късно, тъй като и сезонът там настъпва по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА