Last news in Fakti

21 Август, 2008 00:00 409 0

ВАА ще продава две от летищата си в Лондон

  • които-
  • лондон-
  • конкуренцията-
  • комисията-
  • летища
Британският летищен оператор BAA, собственост на испанския строителен гигант Ferrovial, ще трябва да продаде три от седемте си летища на Острова по препоръка на Комисията по конкуренцията в Обединеното кралство. Това ще е най-голямото сътресение за сектора на британските летища, след като BAA бе приватизиран през 1987 г. Той ще трябва да продаде две от летищата си в Лондон - най-вероятно Gatwick и Stansted, както и това в Глазгоу или Eдин­бург. Регулативният орган смята, че има проблеми с конкуренцията за всякo от седемте летища на BAA във Великобритания, към които освен изброените спадат Heathrow и тези в Саутхемптън и Абърдийн. BAA, начело на която е сър Найджъл Ръд, и нейният монопол според комисията са довели до намаляване качеството на предлаганите на пътниците услуги.

Наоколо вече кръжат потенциални купувачи като най-големия летищен оператор на Oстрова?- Manchester Airport Group и Global Infrastructure Partners, джойнт-венчър на Credit Suisse и GE, който вече притежава 50% в летище Лондон Сити. Очак­ва се силен интерес и от водещи чуждестранни летищни оператори, инфраструктурни групировки и държавни фондове.

Преди 2 години Ferrovial купи 83% от BAA за 10 млрд. GBP. Каквото и да се случи със собствеността на BAA в Лондон, таксите, които той определя за Heathrow и Gatwick, няма да се променят до 2013 г. Окончателното решение на Комисията за конкуренцията ще бъде публикувано през първото тримесечие на 2009 г. след обществено обсъждане. Междувременно авиопревозвачи, сред които и British Airways, призоваха да бъдат наложени по-строги правила в дейността на летищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА