Last news in Fakti

10 Септември, 2008 00:00 483 0

Губим жилището, ако не плащаме ипотеката 1 г.

  • извън-
  • членки-
  • държави-
  • пазар-
  • които-
  • тъй като
Хората, които не могат да обслужват ипотечните си кредити, ще загубят жилището си най-много в рамките на една година, сочи нов проектодокумент на ЕС относно продажбата на ипотекирани жилища на територията на Общността, изготвен в отговор на кризата на някои пазари в блока, съобщи Ройтерс.

Комисарят по вътрешния пазар Чарли Маккрийви се стреми да въведе по-последователна политика за ипотечния пазар сред 27-те държави членки и с това да предложи на потребителите по-голям избор от по-евтини заеми, пише изданието.Основната идея е кредитните институции да бъдат окуражени да предлагат ипотеки извън своите страни, тъй като Маккрийви се съмнява, че има много потребители, които биха търсили ипотечни заеми извън своя регион и още по-малко извън родината си.Държавите членки трябва да гарантират, че процедурите по отнемане на жилищата се приключват по най-бързия възможен начин и при всички случаи до 12 месеца от първоначалния момент до момента на продажба на жилището, смята той.Въпреки това процедурите не трябва да се ускоряват за сметка на националните правила за защита на потребителите, се казва в документа.

Жилищният пазар попадна в полезрението на ЕС, след като цените на жилищата в редица държави като Ирландия, Великобритания и Испания започнаха да се понижават след години ръст, пише изданието.

Новият документ ще има формата на препоръки или подбрани необвързващи насоки, към които страните членки да се придържат.

Кредитните институции като цяло са реагирали положително на препоръките, но тъй като те са необвързващи, кредиторите се съмняват, че отделните страни ще ги прилагат активно, тъй като в някои държави процедурата по продажбата на ипотекирано жилище може да отнеме години.

Европейската комисия предстои да съобщи кога насоките се очаква да бъдат приети официално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА