Last news in Fakti

19 Септември, 2008 00:00 611 0

Immoeast отчете 261 млн. EUR загуби за тримесечие

  • имоти-
  • immoeast-
  • европа-
  • портфолиото-
  • млн eur
Оперативна загуба от 261 млн. EUR отчете австрийският фонд за имоти Immoeast. Данните са за първото тримесечие на финансовата 2008/9 г., което завърши на 31 юли. За същия период миналата година компанията регистрира 93.1 млн. EUR печалба.

Причини

Оперативният ни бизнес се развива добре, но промените в пазарната среда доведоха до спад в оценките на портфолиото ни, подсилени от неблагоприятния валутен ефект, обясни изпълнителният директор на Immoeast Карл Петрикович.

Стойност

По последни данни стойността на портфолиото от имоти на компанията на новите пазари в Източна Европа, която е повече от 10 млрд. USD, се е понижила с 294 млн. EUR в сравнение с миналата година. От тях 188 млн. EUR се дължат на валутния ефект. Анализаторите обобщават, че в момента срещу Immoeast работят същите фактори, които години наред подкрепяха печалбата й - разликата при преизчисленията на стойността на портфолиото й от имоти.

Инвестиции

Immoeast е част от австрийската Immofinanz и е сред най-големите инвеститори в имоти в Източна Европа. Фондът има сериозни инвестиции и у нас, сред които е участието във ваканционния комплекс Корал резидънс край Лозенец и в търговски център Черно море парк във Варна.
Засилване на позициите му на Балканите се очакваше и покрай обявените от Immoeast намерения да продаде активи за 1 млрд. EUR в Централна Европа и да инвестира на изток. Преди седмица обаче Карл Петрикович заяви, че ще запази повечето от тези приходи в кеш заради финансовата несигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА