Last news in Fakti

24 Септември, 2008 00:00 336 0

ЕС готви свои мерки за стабилизиране

  • банките
Министерствата на финансите и централните банки на страните членки на Европейския съюз под ръководството на Европейската централна банка подгoтвят програма от мерки за стабилизиране на финансовия и банковия пазар в Европа. Миналата седмица САЩ обявиха спешен план на стойност 700 млрд. USD за преодоляване на кризата. Европейският подход ще е различен от американския, при който същността на мерките е държавата да купи обезценилите се ценни книжа от банките.

Брюксел планира да въведе по-строг контрол върху финансовия и фондовия пазар. Освен това европейските мерки за оказване подкрепа на банките преди всичко ще целят те да бъдат стимулирани да увеличават капитала си. По-точно Европейската комисия подготвя проект за директиви за промени в изискванията към капитализирането на банките. Очаква се той да бъде внесен за разглеждане от комисията следващата седмица. Директивите целят затягане на изискванията към трезорите, предоставящи кредити на други финансови институции и заделяне на 5% от секюритизираните им продукти, за да станат по-сигурни досегашните стандарти, които спазваха европейските банки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА