Last news in Fakti

2 Септември, 2009 00:00 876 0

Плевен и Стара Загора водят по срив на цените

  • цените-
  • година-
  • банките-
  • преди-
  • центъра-
  • кредити-
  • пазара-
  • населението-
  • почти-
  • преди година
Балонът на жилищните цени се спука. След 1 година криза брокерите най-сетне признаха за срив - някои с половин уста, други с цяло гърло. С малки изключения апартаментите в цялата страна са поевтинели с над 15% на годишна база. Това показват данните на повече от 20 специализирани агенции.

,По въпроса кои са главните причини за срива посредниците са единодушни: икономическата криза, затегнатото банково кредитиране, страхът от безработица и от намаляване на заплатите.
Преди година икономисти предупредиха, че е прекъсната връзката между цените на имотите и доходите на населението. За периода 2002-2008 г. жилищата поскъпнаха два пъти по-бързо от заплатите. И когато миналата есен банките се отдръпнаха от пазара, пропадането започна.

Оттогава цените в Плевенпаднаха почти наполовина, но въпреки това сделки рядко се сключват. Банките в града дават ипотечни кредити при заплата над 1500 лева на месец. Психозата от кризата и неизвестността правят купувачите предпазливи и те се отдръпват от инвестиции в недвижимости, споделят агенти.

С близо 40% по-евтино се продават и апартаментите в Стара Загора. За двустаен монолитен в центъра цената е средно 550 евро на кв. м. Преди година същите имоти се търгуваха по 850-900 евро/кв. м, а единични сделки имаше по 1000 евро/кв. м.

В част от областните центрове масло в огъня наля свръхпредлагането. Проблемът дойде, след като хиляди в България станаха строителни предприемачи и жилищата започнаха да се строят без анализ за нуждите на населението.

Нови кооперации в Кюстендилстоят от месеци непродадени заради тоталната стагнация и безпаричието. За апартамент от 100 квадрата в центъра искали 78 хил. евро преди година. Сега цените са свалени до 45 хил. евро и пак няма купувачи. Гурбетчия по Испания, който 15 години ринел кръвта по арената след матадорските борби, решил да купи двустаен (70 кв. м) за 40 000 евро. На строителния предприемач му идело да разцелува кандидата, казват запознати с пазара.

С почти 30% са паднали цените в Смолян. През последните месеци много жилища в незавършен вид в града са поевтинели от 550 на 399 евро за квадрат.

Агенции в Благоевградсъобщават за огромно предлагане на новоизградени жилища - цели сгради стоят непродадени. А насреща няма никакви купувачи. Те се страхуват да вземат кредит в сегашния икономически момент, тъй като нямат сигурност за доходите си.

“Във Врацабалонът с надутите цени се спука и връщане назад няма”, коментира Величка Павлова, собственик на агенция “Оптима-99”. И дава пример с двустайно жилище, ново строителство, в центъра. Цените през лятото на 2008 г. бяха стигнали 600 евро/кв. м, а сега заради кризата предприемачи продават на 380 евро/кв. м.

Според Таня Дикова, управител на агенция “Гарант” в Габрово, напоследък има раздвижване на продажбите, но за стабилизиране е рано да се говори. Дикова очаква нов спад през есента - предимно в по-големите градове, където доскоро цените са били спекулативно надути.

Задаващата се зима изпари и малкото оптимизъм сред имотните консултанти. Повечето загатват за два възможни сценария в краткосрочен план. Песимистичният е свързан с драстично нарастване на лошите кредити и хиляди нови имоти, които банките ще отнемат от длъжници и ще пуснат на пазара.

Подобно развитие е малко вероятно, но анализаторите на БНБ не го изключват. Хипотезите на централната банка вземат предвид черната прогноза на МВФ за 7% спад на икономиката през 2009 г. и 2,5% спад през 2010 г. Тогава процентът на лошите кредити би се покачил до 16,5% в края на т. г. Сега е 6,63%. От БНБ успокояват, че банките имат резерви да посрещнат такава вълна необслужвани заеми. Но за имотния пазар това означава едно - задълбочаване на срива.

Вторият сценарий е по-светъл. Той включва активизиране на свободните пари на населението. Преди ден излязоха данни, че влоговете на българите са нараснали с почти 2 млрд. лева за година. Надеждите са част от тези пари да се насочат към имотния пазар, като предотвратят нов срив. Но дори това да стане, за повишение на цените все още никой не си и помисля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА