Last news in Fakti

6 Октомври, 2008 00:00 573 0

Вкарват заемите в общ регистър

  • много-
  • искров-
  • заеми-
  • банките
Всички заеми ще влязат в общ регистър в БНБ. Към сегашните банкови кредити в регистъра ще бъдат добавени потребителските заеми, които се отпускат от небанкови финансови институции. Това ще стане с вече подготвената промяна в Закона за кредитните институции, обяви пред БНР управителят на БНБ Иван Искров. Когато човек отиде в банка да тегли заем, ще може да се види цялата му кредитна история без значение откъде е теглил заеми. Това ще бъде много полезно за нас, каза председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова.

Ще бъдем внимателни и предпазливи, ще предлагаме нови и по-интересни продукти на клиентите, допълни тя.

Печалба от 1,5 млрд. лв. ще регистрират до края на годината банките в България, каза Искров. За 8-те месеца на годината печалбата им е 1 млрд. лв. Тези пари едва ли ще бъдат разпределени като дивидент. Според Искров банките у нас обикновено капитализират печалбата, което им позволява да растат и да се развиват. Пазарът на имоти се успокоява, надявам се това да е тенденция, тъй като иначе би се получил един балон, който след години можеше много неприятно да се спука, коментира Искров.

Ликвидността е доста висока и пазарите в региона функционират нормално, каза Искров по повод рисковете от кризата в САЩ и Западна Европа. Родните банки работят спокойно, необслужените кредити са на много ниско ниво - около 2%, успокои управителят. Въпреки това септември премина под знака на финансовата криза. Банките оценяват исканията за заеми много по-внимателно, дори често се случва да отпускат на клиентите си по-малка от поисканата сума. Средният размер на ипотечния кредит пада до 43 887 евро заедно с намаляване на общия обем отпуснати заеми. Причините са по-високият процент самоучастие и насочването към по-малки жилища. Кризата се отразява най-много на най-бедните, като те вече не са активни участници на ипотечния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА