Last news in Fakti

14 Октомври, 2008 00:00 887 0

Клонират Банско

  • години-
  • банско-
  • града-
  • строителство-
  • добринище-
  • легла-
  • които-
  • метър-
  • целта-
  • общината-
  • бетоловото-
  • квадратен-
  • инвеститорите-
  • хотели-
  • разлог-
  • курорт-
  • комплекси-
  • стотици-
  • местността-
  • квадратен метър-
  • стотици милиони евро
Банско се клонира в Разлог и Добринище. Така се шегуват банскалии с ширещото се строителство на хотели и ски зони в съседните населени места. Разложките чешити пък отвръщат, че зимният курорт винаги е бил квартал на града им. Враждата между тях обаче отдавна е история. И местните управници, и самите жители на двата града са наясно, че само заедно могат да вървят напред. Е, локомотивът на региона се оказа Банско, който постави началото на изграждането на ски центрове и хотелски комплекси. Но е факт, че в последните 4-5 години инвеститорите се насочват към Разлог, тъй като зимният курорт поизчерпа капацитета си със свободни терени, а оттам и възможността за ново строителство.

След като парцелите в Банско привършиха, инвеститорите атакуват ДобринищеДо 3-4 години в нашата община ще бъдат построени хотелски и апартаментни комплекси с общ брой на леглата над 20 000, твърди разложкият кмет Любен Татарски. Към момента вложените инвестиции от наши и чужди компании са стотици милиони евро. Най-масовото строителство сега е в местността Бетоловото. Там е 5-звездният международен комплекс "Пирин голф енд кънтри клуб". Само в него хотелите ще предлагат 3400 легла на гостите.

Вътре заможни голфъри от цяла Европа могат да мерят щеки на две игрища. Едното е с 18 дупки от шампионски тип по дизайн на прочутия Ян Узнам. В целия район пък легловата база достига до 6000 легла. В Бетоловото бяха закупени преди години 150 имота от частни лица. По това време се случи чудо. Земеделски земи, които пустееха десетилетия, се превърнаха в златна кокошка за местните хора. Терените не струваха пукната пара преди десетина години, но подгониха изведнъж астрономически цифри. Цените скочиха над 100-150 евро за квадратен метър в зависимост от мястото, където е имотът. "Вече са минало евтините жилища в града ни. За ново строителство се плаща над 500 евро за квадратен метър. Ваканционните селища предлагат апартаменти за по 800-1000 евро за квадратен метър. Колкото и да е чудно, купувачи не липсват", разказват разложани. Дори повечето жилища се купуват на зелено, а край голф игрището в Бетоловото цените удариха 1500 евро за квадрат, допълват те.

Общината залага много на голфа. Общинският съвет е взел решения за построяването на цели 7 игрища за аристократичния спорт. 3 от тях са в Пирин, а останалите четири в Рила. Сключени са договори с инвеститори. "Реализират ли се тези седем проекта, на практика ще предлагаме на туристите възможност за игра на голф през лятото, както и за ски през зимата. Целта ни е да сме целогодишен курорт", уверява кметът Татарски. Той се похвали, че общината разполага с доста свободни земи и това привлича инвеститорите. За парцелите, които са отредени за застрояване, се правят задължително устройствени планове за инфраструктурата в тях. Целта е да не се допусне вдигането на хотели, а чак след това да се решават проблемите с пътя до тях, с улиците в районите, с електроснабдяването, с водоподаването.

Евреи са готови да инвестират 150 млн. евро за изграждането на модерен туристически комплекс в местността Погребите. "Намеренията им са сериозни. Идваха при мен заедно с израелски журналисти. Те искат да построят луксозно градче, в което да има всичко необходимо. В момента текат процедури за промяна предназначението на земята. Срокът за приключване на строителството е 5 години", уточни градоначалникът. Внесени са документи и за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" в Министерството на околната среда и водите. Целта е общината да получи одобрение за изграждане на голям ски център в местността Кулиното. Кметството е изготвило идеен проект и подробен устройствен план. Дадат ли ни зелена светлина от МОСВ, до 1-2 години ще разполагаме с модерна ски зона, около която ще има хотели и апартаментни комплекси с поне 10 000 легла, уверява кметът на Разлог.

Хората в Добринище също чакат своя "снежен" миг. До 5 г. и там ще се появи нов ски център по всички европейски изисквания. Амбицията на новосъздаденото дружество "Добринище БГ" между община Банско и "Орбел Дивелъпмънт" АД е да налее стотици милиони евро във вдигането на европейски ски курорт. До края на тази година трябва да е готов проектът. Предвижда се в центъра да има над 25 км писти 39 км туристически пътеки, модерна кабинкова линия, дължината на влекове и лифтове да е 22,5 км, а хотелите да се строят извън града. Да се осигурят много зелени площи, плътността да е не повече от 25%. Да се построи и старинен квартал, който ще представя бита и нравите в региона. "До 1989 г. бяхме добре, защото оттук е първият партизанин Иван Козарев. Построиха се хижи, станции, лифт, ски писта, минерален плаж. Но после дойдоха трудни години. А природата е била щедра към нашия град. Дори сме по-добре от банскалии, защото тук е пълно със стотици лечебни минерални извори. Ще развиваме не само ски туризъм, но и балнеологичен туризъм", споделят жителите на Добринище. Пак ще станем райско място, неслучайно първите заселници, които дошли насам, повтаряли в захлас "Добри неща, добри неща", откъдето е дошло името на населеното място, допълват те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА