Last news in Fakti

23 Октомври, 2008 00:00 550 0

Чуждите инвестиции намаляват

  • инвестиции-
  • сталев-
  • млрд eur
Преките чуждестранни инвестиции в България може да спаднат с 15-20% до края на годината заради финансовата криза. Това коментира Стоян Сталев, председател на Българската агенция за инвестиции (БАИ) пред Associated Press. По думите му негативният ефект вече се наблюдава в сферата на недвижимите имоти, строителството и финансовия сектор. В началото на годината прогнозата на Сталев за спада на чуждите инвестиции беше значително по-умерена, в рамките на 10%.

Резултати

Преките чуждестранни инвестиции в България за периода януари - август намаляват с близо 1.2 млрд. EUR на годишна база, отбеляза и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той също сподели опасения, че негативната тенденция ще се задълбочи. Последните неревизирани данни на БНБ за осеммесечието показват, че чужденците са вложили у нас близо 3 млрд. EUR, което се равнява на 8.8% от БВП на страната. За сравнение година по-рано инвестициите са били малко над 4 млрд. EUR, или 14.4% от БВП.

Анализ

Тези данни дават основание на Сталев да очаква максимум 4.5-5 млрд. EUR инвестиции в края на 2008 г. Междувременно от МВФ публикуваха доклад, според който предстои забавяне на икономическия растеж в страните в преход от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА