2 Декември, 2008 00:00 479 0

Една трета от продаваните къщи в Атина са стари

  • години-
  • гърция-
  • имоти-
  • процента-
  • повече-
  • преди
Новите къщи в Гърция са по-скъпи и защото са съобразени с по-строгите изисквания за антисеизмично строителство.

В Атина една трета от продаваните къщи са строени преди 30 и повече години, а в Солун техният дял е 37 процента, показват данни на един от гръцките клонове на американската Re/Max, цитирани от в. "Имерисия" в обширен анализ за пазара на недвижими имоти в южната ни съседка.

Според статистиката 6 от 10 продавани къщи в Гърция са строени преди 10 и повече години, а над 27 на сто от офертите са за имоти на повече от 30 години.

/В момента много хора, уплашени от кризата, тръгнаха да продават старите си къщи, но голямото предлагане сваля цените им. В същото време търсенето в сегмента е доста слабо, подчертава вестникът. Основен проблем и в Гърция са кредитите. Според анализ на Intercasa банките отпускат от 50 до 70 процента от нужната сума за купуване на имота. Останалите пари купувачите трябва да имат в наличност. Затова е и бумът в предлагането на стари имоти, пише "Имерисия".

Новите къщи в Гърция са най-малко с 25 процента по-скъпи от старите, уточнява вестникът. В някои зони на Атина разликите в цените са и много по-големи. В кв. "Вирона", който е близо от центъра на гръцката столица, нова къща от 100 квадрата се продава за 250-280 хил. евро, а стара, градена преди 20 години - за 120-150 хил. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА