4 Декември, 2008 00:00 686 0

Сменяли терени за лаптопи

  • софийски-
  • имоти-
  • панайотов-
  • според-
  • софийски имоти-
  • след като
Замяна на общински терени за лаптопи е поредната афера, която лъсна в скандалното дружество "Софийски имоти". Това стана, след като прокуратурата даде вчера на Темида 14 шефове на фирмата и експерти-оценители. Те са обвинени в безстопанственост и издаване на неверни заключения за 15 терена. Така са ощетили "Софийски имоти" с 2 007 946 лв.

Една от най-шокиращите сделки е от 2003 г. Тогава съветът на директорите на "Софийски имоти" взима решение, според което земи се продават само с конкурс. Дотук нищо притеснително. В обвинителния акт обаче се описват скандални факти. Според него "Софийски имоти" продава на "Билла недвижимости" ЕООД 8343 кв. м на бул. "Сливница". Техни съседи стават OMV, които си купуват 1331 кв. м. Общата сума, която плащат двете компании, е 1 796 580 лв. "Схемата на продажба е най-фрапиращото нещо в случая", обясни за "Стандарт" наблюдаващият делото прокурор Пламен Панайотов. За да избегнат конкурса, компаниите стават съсобственици. Когато има такива "Софийски имоти", са длъжни да предложат първо на тях имота. Срещу лаптопи OMV взима 19 кв. м, а "Билла" - 36 кв. м. Предварителният договор е бил сключен от бившия изпълнителен директор Тошко Добрев. А сделката е финализирана от неговия наследник Петър Савов, уточни Панайотов.

Според експертната оценка земята е продадена почти на половин цена, обясни още Панайотов. По думите му действителната стойност на имота е 2 836 425 лв.От OMV и "Билла" заявиха, че след като се запознаят със случая, ще излъчат представител, който да го коментира.

Бившите членове на съвета на директорите и ексшефовете ще бъдат изправени пред съда по обвинение в безстопанственост. Това е, защото след като са взели решение, че трябва да се продават имоти след конкурс, те не са контролирали изпълнението му. И с това са нанесли щети на "Софийски имоти". Оценителите пък, общо петима души, ще отговарят пред съда за даването на неверни оценки на продаваното имущество. Пред Темида като един от шефовете на дружеството ще се изправи сестрата на Евгени Бакърджиев - Емилия, както и бившият главен архитект на столицата Стоян Янев. В кюпа са и Тошко Добрев и наследникът му Петър Савов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА