Last news in Fakti

12 Декември, 2008 00:00 965 0

ДНСК замижа за незаконен строеж под Витоша

  • общината-
  • диков-
  • архитект-
  • рднск
Абсурдно писмо е изпратила Районната дирекция за национален строителен контрол до главния архитект на София Петър Диков. РДНСК е отказала да се занимава със сигнал на Диков за незаконно строителство в престижния квартал "Бояна" с аргумента, че той няма статут на заинтересовано лице.

"Сигнализирах РДНСК за 7-етажна сграда, пусната от бившия районен архитект на район "Витоша". Той е извършил двойно нарушение - във Витошката яка се допуска до 3-етажно строителство, а за големи сгради, какъвто е случаят, разрешението трябва да дойде от мен", обясни Диков. На тези основания той е поискал от РДНСК да отмени строителното разрешение като незаконосъобразно и издадено от некомпетентно лице. Вместо това от дирекцията разяснили на Диков, че няма статут на заинтересовано лице по смисъла на закона за устройство на територията. "Пратих това писмо на моята дирекция по контрол на строителството с резолюция да си го сложат в рамка", коментира главният архитект. Той отказа да назове инвеститора, но според запознати проектът е свързан с известно покрай спорта лице.

Междувременно председателят на СОС Андрей Иванов обяви, че ще разпореди проверка за свършеното от юристите на общината по течащите стотици дела по отчуждителни процедури. Повод за проверката е скандалният случай със 129 кв.м в "Младост"-1, отчуждени със съдебно решение на рекордната цена от 5680 лв. на кв.м - 38 пъти над първоначалната оценка. За случая съобщи кметът Бойко Борисов, но впоследствие се оказа, че наетият от общината адвокат не е оспорил оценката.

По казуса изскочиха и още скандални факти. Последваща проверка на общината е установила, че фирмата собственик на златното парче земя "Интера консултинг" е продала останалата част от имота си на по-ниска цена - 2341 евро на квадрат, при 2912 евро по отчуждителната процедура, започнала при съвсем други цени на имотите през 2006 г. Както "Сега" писа, окончателните цени по отчуждаване се смятат към края на съдебното дело и така общината плаща за проточването на процесите в годините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА