5 Май, 2023 07:43 1 980 2

РДНСК и съдът влязоха в спор

  • ресторант-
  • строеж-
  • рднск-
  • съд-
  • пловдив

РДНСК нареди бутането на новопостроена част към верига ресторанти, а съдът отмени заповедта

Новата част верига ресторанти, която има обект срещу Новотела в Пловдив е незаконно построена, констатира РДНСК. Последната е правила проверка на обекта през 2022 г. по сигнал, че има незаконно строителство.

От РДНСК са разпоредели да се премахне незаконен строеж на обекта на ул. „Самара“, който е част от реконструкцията на ресторанта, направен в периода 2016- 2018 г., посочва Trafficnews. Заповедта обаче е била обжалвана в съда и впоследствие е бил отменена.

Според РДНСК ремонтът е направен без одобрен проект и без издадено от главния архитект на община Пловдив разрешение за строеж. Собственик на сградата е пловдивската фирма „Диамант“, а наемател е фирмата „БАР“ ООД, която държи и други ресторанти от веригата в страната.

При проверката на инспекторите от двете фирми не са предоставили никакви книжа за обекта. Установило се, че намеси са правени и по двата етажа, както по фасадата, така и по плочите, за да се разширят помещенията. Също така са били бутани стени и зидарии, като са се обособили нови санитарни възли, битови помещения, складове, хладилни камери и др. С разширяването на остъклението пък се е завзел и част от имот, който е общинска собственост.

Поради това от РДНСК са издали акт през април 2022 година всички тези дейности да бъдат премахнати, тъй като представляват „незаконни строежи“ и са поискали да се възстанови сградата в предишния ѝ вид. Двете фирми обжалват решението на дирекцията за строителен контрол.

При експертизата става ясно, че един от обектите – „суши бар“ не е „незаконен строеж“, а преместваем обект, като той е фигурирал в схемите на район „Северен“. Именно поради това съдът постановява, че актът на РДНСК е нищожен, защото са допуснати съществени процесуални нарушения при съставяне на акта. Причината е, че премахването на „незаконен строеж“ и „преместваемо съоръжение“ са правят по различни законови процедури. Поради това и премахването на останалите съоръжения са паднали в съда, тъй като са били на общ административен акт.

Решението не е окончателно и може да се обжалва във Върховния административен съд от РДНСК.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафиот

    7 2 Отговор
    На наши хора не може да се бутат кръчмите
  • 2 видял

    6 1 Отговор
    В Маями само за да си поставиш климатик ,трябва одобрение от съответните институции !!А в този разграден двор всеки прави каквото му е кеф срещу някой подкупен лев !!