15 Декември, 2008 00:00 619 0

Държавата подарява милиони на инвеститори

  • сталев-
  • година-
  • инвеститорите-
  • помощ-
  • инвестициите-
  • според-
  • трябва-
  • инвеститори-
  • подкрепа-
  • млн евро-
  • тази година-
  • млн евро през
Държавата ще подарява милиони на инвеститори. Тя ще им предоставя финансова помощ в размер на 5-10% от стойността на проекта. Грантовото финансиране се предвижда да бъде за подкрепа при строителство или изграждане на мощности, каза в Боровец изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Сега държавата може само косвено да подпомага инвеститорите, като даде пари за изграждане на инфраструктурата на терена, където ще се реализира проектът.

Ако предложението за директно подпомагане на самите инвеститори бъде подкрепено от парламента, то ще бъде реализирано от 2010 г. България наред с другите държави от ЕС има право да отпуска държавна помощ до 50% от стойността на проекта. Това право за подкрепа на инвеститорите вече се използва в Унгария и Чехия, посочи Сталев. Той не се нае да прогнозира колко пари трябва да се заделят за директна подкрепа, но заяви, че те трябва да са поне колкото се дава за инфраструктура.

От август 2004 г. до декември 2008 г. БАИ е издала 113 сертификата на инвеститори. За тази година сертификатите са 13, като държавната помощ за инвеститорите е 20 млн. лв. БАИ иска да се намалят праговете за сертифициране на инвестициите за получаване на държавна помощ, както и да се разширят секторите, които може да бъдат подпомагани.

Според Сталев пречка пред инвеститорите са трудностите с бюрокрацията и правната сигурност. Трябва да се намалят лицензионните режими и да се наложи мълчаливото съгласие на чиновниците при издаване на разрешителни, смята шефът на БАИ. Сталев се обяви против това кметовете сами да въвеждат лицензионни режими, тъй като това би довело до злоупотреба на местната власт. На първо място сред проблемите пред инвеститорите е недобрата инфраструктура - пътища, пристанища, терминали и КПП.

Стоян Сталев изрази опасенията си за отлив на инвестиционни проекти в България заради световната финансова криза. Според него тази година вероятно инвестициите няма да могат да покрият дефицита по текущата сметка, който се очаква да е към 8 млрд. евро. По неокончателни данни за тази година чуждите вложения ще са между 5 и 5,5 млрд. евро, каза Сталев.

Той не се ангажира с прогнози за обема на преките чужди инвестиции в страната през 2009 г. Според Сталев има ръст в инвестициите за производство от 158,6 млн. евро за януари-септември 2007 г., на 596,7 млн. евро за същия период тази година. Инвестициите в недвижими имоти обаче бележат спад от 1786 млн. евро през миналата година до 920 млн. евро през настоящата година. Това се дължи на характерния бум в производството след бума в строителството, обясни Сталев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА