Last news in Fakti

16 Януари, 2009 00:00 674 0

Правим справка за имоти онлайн

  • кадастъра

Проектът „Кадастър и имотен регистър", финансиран от Световната банка, ще изгради единна информационна система, съобщи вчера изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Цветан Боев.

Информационната система на кадастъра и имотния регистър ще даде възможност на гражданите и на институциите в страната онлайн да правят справки за различни имоти. Те ще могат да проверяват чия собственост са имотите, каква е тяхната квадратура, с какъв документ собственикът на имота се легитимира и кога е направена сделката.

Промените при имотните сделки също ще се отчитат онлайн в реално време. Съгласно българското законодателство след сделка, до края на работния ден, тя би следвало да бъде вписана не само в службата по вписванията, но и автоматично в кадастъра. В момента, в който тези технически промени бъдат извършени от службите по кадастъра, в същия момент ще бъдат достъпни за всички потребители на кадастрална информация, включително и за държавните институции. По този начин ще се гарантират правата на гражданите и собствениците. Държавните институции, нотариусите, частните съдебни изпълнителни също ще могат да вадят справки за сравнително по-големи територии, без да губят време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА