Last news in Fakti

3 Февруари, 2009 00:00 891 0

Електронният кадастър за имотите ще е готов чак през 2015 г.

  • регистър-
  • кадастъра-
  • всички-
  • българия

За всеки имот в България ще има цифрова кадастрална карта едва през 2015 г. Това стана ясно при представянето на информационната система на кадастъра и имотния регистър в България, чийто сайт http://www.icadastre.bg работи от вчера и постепенно ще се попълва с всички данни.

Засега кадастърът включва само 15% от територията на страната, каза изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра Цветен Боев. На сайта могат да се видят кадастралните карти на около 5 милиона имота от общо около 20 милиона, каза Боев. Готови са областните градове без Пловдив и София, 90 общински центъра, черноморските и планинските курорти. В столицата са готови картите на "Младост" и "Люлин", работят се още 15 района, а работата по други два предстои. За да се обхване територията на цялата страна, ще са необходими още 90 млн. лв. , каза още Боев.

Шефката на Агенцията по вписванията Даниела Митева, която отговаря за имотния регистър, обаче заяви, че обхватът на кадастъра всъщност официално е 12%, а реално - само 8%. Имотният регистър включва данни за собствеността на имотите след 1998 г., като само за София има информация от 1990 г. насам, обясни Митева. "Цялостен имотен регистър България ще има, когато се въведе информацията за всички имоти от 1889 г. до днес. За сканирането на всички тези документи са необходими към 100 млн. лв.", допълни тя.

Част от справките на интернет страницата са платени. Скица на обект на кадастъра например излиза 40 лв., а справка за имот - 2 лв. Справка по досегашния начин струва 2.50 лв., но отделно се плаща банкова такса. През интернет плащането става с предплатени карти, но от сайта не става ясно къде се продават.

Заснемането на имотите не мина без скандали в много градове заради неточности и липса на информация. Според Боев грешките не са голям процент. Най-много жалби има във Варна, Благоевград, Велико Търново и др.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА