ТЕМА: Всичко за кадастъра

Агенцията по кадастъра обяви търгове за десетина града

Публикувана: 5 Юни, 2006 00:00
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1280
ШРИФТ ПЕЧАТ

Агенцията по кадастъра обяви търгове по 13 лота за изработването на картите на десетина града. Сред тях не е София. Финансирането е осигурено по проекта "Кадастър и имотен регистър" с кредит от Световната банка в размер на 29 млн. евро. Крайният срок за подаване на документите е 3 юли. Фирмите, които проявяват интерес за участие в търга, могат да получат допълнителна информация в централния офис на Агенцията по кадастъра в София.

Първият лот е за изработването на кадастрална карта и регистри за землищата на градовете Гоце Делчев, Петрич, Симитли и Кресна и селата Струмяни и Илинденци. Лотове 2 и 3 са за централната градска част на Перник, кварталите "Калкас", "Бела вода", "Изток" и "Църква". Лотовете 4, 5, 6 и 7 са съответно за Пловдив за районите "Северен", "Западен", Южен", "Централен", "Изток" и "Тракия", както и за град Кричим. Лотове 8 и 9 предвиждат изработването на карта и регистър за Бургас. Лот 10 е за Разград и село Гецово. Лот 11 обхваща Силистра, Тутракан и село Айдемир. Лот 12 е за общините Троян и Угърчин, а лот 13 - за общините Ловеч и Летница.

Агенцията по кадастър обяви и процедура за откриване на производство за създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри на територията на летището в Русе. Поръчката ще бъде изпълнена от фирма "Илия Бурда" ЕООД. Обхващат се имоти от землището на село Щръклево, община Иваново и в Средна кула, община Русе. Графикът е обявен в службата по кадастър в двете общини. В 30-дневен срок собствениците са длъжни на свои разноски да обозначат границите на имотите си.

В Ловеч са приети кадастрална карта и регистри и са обявени в бр. 43 на Държавен вестник от 26 май. Агенцията по кадастъра съобщи, че са одобрени кадастралната карта и регистрите на землището на Сливен и кадастралният план на Елена. Пълният текст на заповедите е обнародван в Държавен вестник от 19 май.

През 2001 г. България сключи заемно споразумение със Световната банка за 30 млн. долара по проекта "Кадастър и имотен регистър". Съфинансирането от българска страна беше в размер на 7 млн. щатски долара. През октомври 2002 г. получихме и дарение от холандското правителство от 2 млн. долара по проекта. Първоначално крайният срок на реализацията беше пет години и проектът трябваше да приключи през март 2007 г., но тази година след мисия на Световната банка договорът за изпълнение беше удължен с година, а парите орязани с 4.78 млн. евро. До момента са заявени половината средства от заема.

Вече 35 града имат изготвени кадастрални карти. Работи се предимно в районите, където има силен инвестиционен интерес - черноморското крайбрежие в Бургаска, Варненска и Добричка област. Градовете София, Разград, Перник и Кюстендил засега остават без актуален кадастър.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.