Last news in Fakti

13 Февруари, 2009 00:00 1 171 0

София ще има цифров кадастър до 2011 година

  • агенцията-
  • данни-
  • страната

До края на 2010 г. цяла София ще бъде обхваната от цифрова кадастрална карта, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по кадастър Цветен Боев. Първи ще са готови картите на Младост и Люлин.

До месец - месец и половина се очаква да бъдат одобрени и картите на районите Витоша, Панчарево, Сердика и Средец, а през втората половина на годината - тези на районите Искър, Триадица и Оборище. До момента не е одобрена картата на нито един столичен район, уточниха от агенцията.

Услуга

Одобряването на кадастралните карти е условие съответната територия да влезе в обхвата на електронната система, която обхваща 28-те служби по кадастъра и 113-те служби на Агенцията по вписванията в страната. Чрез системата потребителите могат да правят справки по интернет в реално време. До 1-2 години в базата данни на Агенцията по кадастър ще влязат и земеделските земи в страната чрез прехвърлянето на картата на възстановената собственост, която досега се поддържаше от земеделското министерство. В масивите на агенцията до няколко години ще се правят и справки за зоните в Натура 2000 и другите защитени територии.

Закони

Агенцията настоява и за промени в Закона за кадастъра, които ще й позволят да поддържа база данни за всички видове кадастри. Сега те се изработват и поддържат от съответните ведомства - НЕК за електро­шпреносната мрежа в страната, НКЖИ - за жп мрежата и т.н., даде пример Цветен Боев. Преминаването на тази информация в общ масив от данни ще улесни справките и поддръжката, смятат от агенцията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА